laranjeiras Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1196

Az E111-es nyomtatványt mindenképpen ki kell váltani, mert hasonló biztonságot nyújt, mint az otthoni egészségügyi ellátás. És ingyen van, sôt, a nekem eddig mindig sikerült 10 percen belül elintéznem hogy kiadják a papírt.

 

Emellett lehet még kötni balesetbiztosítást, különleges esetekre. Nekünk van balesetbiztosításunk is, de eddig sosem kellett használnunk, csak az E111-et.

 

Általában a balesetbiztosítások úgy mûködnek, hogy odakint fizetsz, aztán hazaviszed a számlát és kifizetik neked. Kicsit körülményes. Bizonyos esetben még indokolgatni is kell, hogy milyen orvosi szolgáltatást és milyen okból vettél igénybe.

 

Az E111-et, a hiedelmekkel ellentétben, már nem kell leadni semmilyen egészség-központban, és nem kell igényelni cserébe semmilyen kártyát, elegendô az E111 bemutatása pl. a kórház recepciójánál. (Felírják az adatokat és visszaadják.) Nem emlékszem a dátumra, de kb. 2004. májusa óta kötelesek elfogadni az E111-et is (magát a papírt). Sajnos többször használtuk már, egyetlen egyszer kellett elmagyaráznom a törvényt egy adminisztrációs csajnak, rögtön emlékezett.

 

Szerintem olyankor jön jól a biztosítás, ha a kommersz egészségügyi szolgáltatásnál magasabb szinvonalúra van szükség, és a biztosítás lehetôvé teszi annak igénybevételét. Magánvéleményem szerint (csak a saját tapasztalatok alapján) a portugál közellátás hasonló a magyarhoz, vagy kicsit rosszabb.

Előzmény: hedus (1188)