Volt tüzér Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1674

Elárulom Neked, milyen volt az SS-20 és SS-25. Képzelj magad elé egy bazi nagy zöld szörnyeteget, alatta hat, illetve nyolc tengelyen rengeteg hatalmas kerék. Elől a vezetőfülke két részből áll. Felül meg van egy hatalmas zöld cső. Na abban van a rakéta. Mivel a masinának van az a rengeteg kereke, a berendezés önjáró. TEHÁT NEM KELL NEKI SILÓ. Ehhez hasonló nálunk is volt Tapolcán egy zászlóaljnyi, ezeket különféle helyeken SCUD-B-nek nevezik. Csak ezek némileg kisebbek voltak.

Pingyomon egy közepes légvédelmi rakéta ezred - 105. h. lérak. e. - TÜSZ, majd Technikai osztály települt. Ettől függetlenül - bár látszólag teljesen beolvadva - ott volt a miskolci ezred echnikai szolgálatának javító alegysége is.

A TÜSZ (Technikai Osztály) az ezred rakétáival foglalkoott. A rakétákat az országba érkezéskor átvette, szerelte, ellenőrizte, szervizelte és tárolta. Azokat a rakétákat, amik kint voltak az osztályoknál, azokat is rendszeresen ellenőrizte, vagy berendeltek néhányat időnként, vagy pedig a KIPSZ berendezéssel az osztályoknál csinálták meg az ellenőrzést.

Ott voltak még az ezred javító alegységei is, amelyek az osztályok speciális és más technikai eszközeinek technikai felügyeletét végezték. Na így kerültem én oda 1983-ban a technika váltásakor.

A helyet Pingyom-tetőnek nevezik arrafelé, mert meglehetősen magasan van. Arra az elmúlt 22 év miatt már nem emlékszem, hogy volt-e nála magasabb a környéken, de ha akarod, megnézem térképen.

Egyébként úgy nézett ki a hely, hogy volt a szimpla kerítés, bent egy jókora körút, és az út két oldalán kisebb - nagyobb épületek. És nem voltak silók.

Előzmény: A_vándorló (1672)