Volt tüzér Creative Commons License 2005.07.29 0 0 1657

Mit nevezel silónak?

Az én szóhasználatomban azok a fix telepítésű interkontinentális ballisztikus rakétáknak, illetve elhárító rakétáknak az indító létesítményei, amelyek a rakéta tárolását, rejtését, majdani indítását szolgálták. Ezek általában 20 - 30 méter mély beton csövek voltak, amelyekben meghatározott típusú - hadászati - rakétákat tartottak. A beton cső mellett természetesen ott voltak a föld alatt a kiszolgálásra és működtetésére szolgáló létesítmények is. A silókat általában valamilyen megerősített és rejtett módszerrel zárták.

Ha tehát Te láttál valahol valami betont, az nem feltétlenül siló. Annak idején, amikor Mezőfalván dolgoztam, a környékbeliek ott is emlegettek silókat. Tény és való, iszonyúan sok betont építettek bele abba az objektumba. Ám a föld alatt nem volt semmi. Pontosabban a földszint alatt maximum a hidrofor szivattyúja volt.

Viszont Te váltig állítod, hogy Magyarországon van siló. Amíg nekem egyetlen egyet nem mutatsz, addig én ezt marhaságnak, az emberek által gerjesztett legendának tartom.

Nem tudom, tudod-e, hogy valamelyik SALT tárgyalás kifejezetten az elhárító rakéták korlátozásáról szólt. Az USA a közigazgatási központjai köré telepítette a maradékot. Na és az orosz hova tette? Bizony az interkontinentális rakéták indítóállásait tervezte védeni. Márpedig egy Magyarországon telepített "siló" már nem lógott bele ebbe a védőernyőbe.

Előzmény: A_vándorló (1655)