hannibal2 Creative Commons License 2005.07.22 0 0 41334
Nos, koszonom hogy nullkilometernel maris megelolegezed nekem a korlatozott szavahihetoseg nagybecsu tulajdonsagat becses mondatoddal: " vagy csak marad a nagybetűs, üresfejű handabandázás?", am ettol fuggetlenul neked is kellemes pentek delutant...

Termeszetesen csak handabanda es mero kitalacio lesz, az amit az alabbiakban majd mindjart olvashatsz...(annak aki nem erti az ironiat, kicsit erthetobben: amit mindjart lentebb olvasol az a valosag)

Adott egy kb felprofi 100eHUF fenykepezo, melynek gondja van az iriszvezerlo elektronikajaval. Szakszerviz: javitas 80e, www.kameraszerviz.hu: aaa, o'csobb az, kb 25e HUF. No, gondolom, ez jo, akkor probaljuk meg, elvegre 80e-t nem er a javitas, ha az mar osszemerheto a gep akkori maradvany-araval... Persze, vagjunk bele.

- Mennyi ido lesz? -kerdem.

- "Egy het" - igy a valasz.
- "Remek" igy en, csinaljuk!"
Cserepapir, serial# rogzit, gep otthagy ok. Eltelik egy het,

felhivom: - "jonapot, hogy all a gep?" - kerdem

- "ooo, ize, nos meg nincs kesz, egy het mulva erdeklodjon."
Semmi indoklas. Kicsit furcsallottam, de nosza. Varjunk meg egy hetet.

Eltelt ismet egy het, felcsorgetem:
- "Udvozlom, hadd erdeklodjek, kesz a gep?"
Mire a meglepo valasz:
-"Sajnos meg alkatresz kell hozza, meg egy het".
Lerakom.

Egy ujabb het mulva:
"- Udvozlom, lehet valamit tudni a gepemrol? koszonom"
-"Hello, meg nem kezdtem hozza, sok a munka."
Mire en kerdoen: -"Megbocsasson, ugy erti, hogy a gepem meg nem kerult sorra, mert idokozben mas munkak jottek utanam es engem mindegy kivett a sorbol es azok beeloztek, es bar en hoztam be hamarabb a gepet, megis hatrebb es hatrebb csusztat a kepzeletbeli process-queue sorban masokat eloreveve?"
- "Hat, ja".
"Es megis mikorra szamithatok, hogy a gepem sorrakerul?"
"Hivjon szerdan." Lerakja.

Szerda: hivom "Jonapot, sikerult haladni a geppel?"
Valasz: "nem, meg nem. Nem is tudom, mikor lesz ra idom."
Kicsit meglepodtem.
Visszakerdezek: "Bocsanat, jol ertettem, nem is tudja hogy mikor kerul sorra? Akkor minek vallalta el? Tudja mit, visszakernem a gepemet, ha meg ugysem szedte szet, reszben meg azert hasznalhato volt, neha tudott exponalni."
most jon a maffia: (figyelj Macika)
- "No azt nem lehet am!"
-"miert nem" - kerdem en udvariasan.
- "Hat mert szet van szedve!"
-"bocsanat, mintha azt mondta volna az iment, hogy meg hozza sem kezdett., rosszul emlexem?"
- "nem ugy van az, most szet van szedve."
-"es mikor lesz kesz?"
"nemtom"
"Tudja mit, akokr inkabb rakja ossze es elviszem ugy ahogy van, javitatlanul, mar egy honapja onnel van a gep, es egy hetre vallalta..."
Erre a tag:
"- "Azt nem lehet, fizetni kell erte."
-"hogyhogy, hisz meg sem javitotta!" - kerdeztem naivan.
-" az igaz, de szetszedtem" - jon a szemfules valasz.
-"hogy?" - akadt fenn bennem az uto - "nem csinalt vele semmit, sak szedszedte (ha egyaltalan igaz...) de nem rakja ossze?
-"igen vagy itthagyod 5e HUF-ert, vagy 25-ert osszerakom."
-"nezze egy 100e gepet nem hagyok maganal 5e HUFert. 25-ot mondott a javitasra. Nem csinalta meg. Nem is tudja hogy mikor lesz meg. Tan meg sem tudja/akarja csinalni. Adja vissza ugy ahogy van ha kell, szetszedve!"
-"sajnos nincs itt a szervizben, nem tudom odaadni sehogy."
"jo" - mondom - "probaljunk meg megegyezni. Akkor mikorra tudja megcsinalni?"
Rutinos valasz hangjaban mosollyal
-"jovo hetre biztos kesz."
-"akkor hetfon johetek erte reggel 9-re?"
-"johet, tenyleg kesz lesz." - nyugtat.
rendben, higgyul el, maradok a seggemen hetvegen .

Hetfo reggel 9: ott allok a boltnal. Bent egy fiatal par mutogatja maffianknak a Canon Powershot gepet, valszeg kisebb problema lehet vele. Belepek. Felismer.
-"miben segithetek" kerdezi nyajasan.
-"a gepemert jottem" felelek.
"aaa, maga az. no sanjos nincs kesz."
Itt eltort a mecses. Emelt hangon mondtam:
"Azert az megiscsak tulzas amit muvel. 5 hete nem adja viszsa gepet, nem javitja meg, de szetszedve sem adja vissza. Egyszeruen megtartja maganak vagy mi? Vagy 7-edszer modosit idopontot. Hiteget, levegonek nez. Ezzel a ket fiatallal is igy fog kiszurni? " - dobbenten neznek, a fiu abaratnoje tekintetet furkeszi
Maffia leint,
-"mostmar meglesz, nemsokara"
-"na" mondom "tudja mit? Tartsa meg a gepet nyugodtan, negyed evig tavol leszek (kulfold), van tehat 12 azaz tizenket hete hogy megcsinalja. Igazan rugalmas vagyok azt hiszem. Utan viszsajovok es akkor tisztelettel kernem a gepet vissza megjavitva es fizetne'k. Rendben?"
-"rendben" hangzik a valasz.

Itt Negyed eves kulfoldi kikuldetes kovetkezik.... Kozben egyszer irtam egy levelet, hogy "kesz a gep?"
"nos, meg hozza sem kezdtem."
en rutinosan:
-"Nezze, 8 hete volt ra hogy megcsinalja, kerem kezdjen hozza , meg van 2 hete (nem tevedes, -2) es hazajonnek egy picit, akkor elvinnem az Onnek megfelel?"
"meg"
"remek"

Termeszetesen nem 2 het mulva hanem 4 het mulva ertem haza, csak gondoltam, miert ne feszitsuk-elo az idokeretet egy kicsit...
Kozben meg egy level -1 hetnel, valasz, IGEN KESZ. (hazudott) Nos igazam lett.

Visszaterve kulfoldrol szemelyesen visszaterek, elotte nap telefon, megvan? Megvan! remek. Hetfo: megyek a boltba:
-"Adjonisten, vinnem a gepet!"
-"Sajnos nem viheti!"
-"hogy? valamit felreertettem? Azt mondta meg tegnap is, hogy kesz es vihetem, hogy kint van a polcon a kesz masinak kozott!"
-"No igen, de bevettem."
-"hogyhogy, mar semmit nem ertek!" - igy en tanacstalanul.
"hat kiprobaltam megint, es valami baj volt vele, kikapcsolt, es ujra szet kellett szednem."
Nem tudtam mit mondjak...Latta a szemememn hogy sejtek valami turpissagot (most finoman fogalmaztam, remelem ertitek.)
-"Latom nem hiszel nekem" (milyen erdekes, hogy ezt mondja egy elado, nem, figyelte'tek... - "Megmutassam szetszedve?"
bolintok.
Eltunik 5 percre. Egyszercsak elotuik egy szetszedett gep, hasonlit az enyemre, lehet hogy az, lehet hogy nem, mert egy muanyag dobozba behanyt alkatreszkupacot tolt elem, szenzoron meteres por es ujjlenyomathegyek, szabad levegon... (ennyit a szakmaisagrol.)
-"Jo kis gep am ez" mondja "jo nagy szenzor, ebben sokkal nagyobb van mint a tobbiben. Tudom, ez jo kis gep. Fasza darab... hmmm. " fejtegeti es kozben le sem veszei a tekintetet a geprol. (mar ha az az) "Nezd, latod nem kell itt am kemenykedni mulnt a multkor. Megodgyuk okosba' Nem akartalak multkor megverni, de mar majdnem azon voltam hogy atugrom a pulton es jol osszeverem a fejedet. Ez a gep itt marad. (alkatresznek sem rossz, de kicsereli azt az 1 ICt, osszerakja es tenyleg van egy 100.000-e gepe..) Ertelmes emberem vagyunk nem? latod, ertesz te a joszobol...
-" Akkor most mi lesz?" kerdezem.
-"Na jo, megcsinalom." - jon a default valasz csuklobol.
En meg mindig nem kapcsoltam.
-" Nezze, nekem ez nagyon kiesik utvonalbol, jo lenne ha nem kene legkozelebb ismet fel nap szabit kivennem azert, hogy a semmiert jojjek ide a varos kozepebe."
-"ja csak ez a baj? Hat megcsinallom pentekre, es majd elviszem en neked, az jo?"
Teljesen maglepodtem, micsoda udvariassag - gondoltam.
-"nagyon kedves" - valaszoltam " Akkor pentek?"
-"pentek." - jot a valasz.

Penteken telefonalok:
-"nos?"
-"hat nincs kesz, talan szombat, vagy ... ooo nem, inkabb vasaarnap, az jo?"
"Tolem, de akkor maradhatunk abban, hogy vasarnap este felhiv telefonon ha kesz?" kerdezem lemondoan elcsuklo hangon.
-"persze, ezuttal biztos lehetsz benne, hogy hivlak. na szevasz"

No, talaljatok ki, azota (2005 aprilis, ma 2005 julius vege van) hanyszor hivott. Tudja a szamomat, es tudja az email cimemet. is. De meg ide is irhatna ha akarna. Nem, egyszeruen kell neki a gepem. mec. A gepet 2005 februar elso napjaiban adtam be. Ma 2005. julius 22 van. Egy hetre adtam be... Ennyi.

Feljelentem hamarosan nincs kecmec, vege a tortenetnek, jon a budapesti birosag..

(nos Macika? meg mindig hoborgessel vadolsz? Kicsit rosszul esett bevallom...)
Előzmény: Macika (41332)