Triste Creative Commons License 2005.07.21 0 0 8934
OFF

Sajnos, egyéb okok miatt csak most válaszolhatok egy azóta megszűnt topikban tett észrevételedre. Nevezetesen:

"Azt írtam tegnap, hogy szerintem az antiszemitizmus nem bűn. Ezt ketten tagadták. Az egyik hozzászóló gyalázkodva, a másik szelíden egyetértve a gyalázkodóval. Ami viszont nem vita."

Miután ezen eszmefuttatásodhoz én szóltam hozzá, nagyon remélem, hogy engem tartasz gyalázkodónak. Mindenekelőtt hadd világosítsalak fel arról: önmagában az antiszemitizmus némileg elvontnak tűnő "bűn" , avagy "nem bűn" kérdésköre nem feltétlenül ösztönözne hozzászólásra. Legyen jó álmod attól, hogy számodra nem bűn, bár számomra - ha már mindenképpen ezt a terminológiát kell használni - akár "bűn" is lehet.

Az antiszemitizmus emberekkel, itt konkrétan a zsidónak minősített emberekkel szembeni előítélet, sőt, faji megkülönböztetés, gyűlöletkeltés és gyűlölködés. Nyilván nem ugyanaz, ha valaki azonnal gáz alá tartaná, mintha valaki "csak" korlátozná a "zsidókat": a te terminológiáddal élve az egyik "véresszájú", a másik "enyhe" antiszemita, de attól még antiszemita mindkettő Ezért mindkettő rászolgál megvetésünkre és elfogadhatatlan nézeteinek visszautasítására - még akkor is, ha ennek súlyos kockázataként, ahogy ezt a hideglelős rémképet elénk vetíted, a szegény antiszemita még frusztráltabbá válhat. Azt az "értelmes vitát", amit a "zsidó szellem eszkalálódása" miatt bosszankodó emberekkel kellene állítólag folytatni, ugyanakkor szívesen meghagyom neked. De éppen az időközben megszűnt topic is bizonyítja nézeted teljes csődjét, zsákutcás mivoltát: a mégoly "enyhe" antiszemitákkal is reménytelen az "értelmes vita" - bár igyekeztél, de ez legfeljebb ahhoz volt elegendő, hogy az "enyhe" antiszemiták boldog vigyorral nézzék le a te, illetve mindannyiunk józan ítélőképességét. Mindent öszegezve, nem tagadtam semmit, mint ahogy tudni véled, de reagálásommal igyekeztelek nevetségessé tenni, ahogyan ezután is igyekezni fogok ezzel, ha úgy látom, hogy agyrémekkel akarsz házalni "enyhe", avagy akármilyen antiszemitizmus ügyben.

ON


Ami az itteni "kereszteshadjáratodat" illeti, az természetesen csakis támogatásra érdemes, bár nyilván nem szorulsz rá a segítségemre, hiszen ismételten látványosan kiderült: a mindenféle szarvasmarhák, lujzák és pastorálok nemcsak, hogy nem akarnak, de képtelenek is értelmes és logikus válaszokat adni a mégoly egyszerű kérdésekre és megjegyzésekre: szemmel láthatóan szövegértési gondjaik vannak. Intellektuális szempontból reménytelenül és visszavonhatatlanul bezárták magukat az alagsorba. Homályosan rémlik nekik valami, de a mégoly csekély szellemi erőfeszítés helyett egyelőre csak dühkitörésekre, sértegetésekre, gyermeteg válaszokra és legfeljebb átlátszó paraszti ravaszkodásra képesek. Ezért igazságtalan és sértő az, ha ezeket a - találó jelződdel élve: szimpla - figurákat egy szintre hozod figyelővel és macskatappancsok ékével, akár a topik témakörének összefüggésében is.