szilva Creative Commons License 2005.07.15 0 0 3400
No azért én elolvastam az úriember érvelését a "tiszta gép" mellett, és beleolvastam a hivatkozó szakértői véleménybe is. Hirtelen végiggondolva a dolgokat, igenis tudnék írni maximum néhány órás utánaolvasással és munkával olyan scriptet, ami kikapcsoláskor automatikusan fut le, és töröl minden konfigfile-t, ami alapján RAID vagy logikai volume, vagy bármi más technikával összeállított kötet elindítható.

Mitöbb, az összeállításhoz szükséges konfigurációs paraméterek és az önmegsemmisítő scriptek akár egy floppyn, 8 centis CD-n, vagy USB kulcson is tárolhatók, sőt az egész rendszer kialakítható úgy, hogy a floppy/CD/USB-ről índítható egy script, ami az önmegsemmisítést aktiválja és a RAID/LVM/akármilyen kötetet felmountolja.

Ha még tovább gondolom, akkor még azt sem tartom kizártnak, hogy olyan rendszert alakítson ki magának valaki, ami egy szabályos leállításkor teljesen megsemmisíti az inkriminált kötetet (mondjuk beledd-z randomot az elejébe a fizikai diszkeknek), és ha valamilyen karbantartás miatt a gazdája nem megsemmisülős módon akarja leállítani, akkor ahhoz külön valami titkos scriptet kell alkalmaznia leállításhoz (szintén CD/floppy/USB jöhet szóba). Nyilván ha olyan helyen van a gép, ahol 7/24-ben kap szünetmentes tápot, akkor be lehet vállalni egy ilyet, legrosszabb esetben DVD-kről/szalagokról vissza kell tölteni a warezt, de ezek nem olyan, naponta változó tartalmak, ahol kritikus lehet egy tartalom-megsemmisülés.

Szóval bennem az merült fel, hogy az illető csak jól meg akarja sz.vatni a szakértőt, és szakmai "érvek" mögé bújik, de valójában lehet kőkeményen sáros is. Persze kérdés, hogy rá lehet-e bizonyítani valahogy. Ha meg lehetne találni a filerendszerben valahol az önmegsemmisítő maradványát, akkor nyerő lenne a szakértő, így talán vesztésre áll. De semmi esetre sem érzem a szakvéleményt olyan számítástechnikai analfabétának, mint ahogy a vádlott (?) támadja.

Az megint egy másik kérdés, hogy ez az ASVA egy gusztustalan, hányadék társaság, az összes kiadóval és hasonlókkal egyetemben...
Előzmény: compton_ (3398)