Sti_ Creative Commons License 2005.07.10 0 0 13255
Egyszer már csőbe húztál a kreatokromofúzióval.

Konkrétan mit tekintesz csőbehúzásnak, vagyis a te esetedben mi jelenti a csőbehúzást? Csak azért, mert nem mindenkinél jelenti ugyanazt... :-)))

De most visszamentem egésszen a legelejére:

"A biológiai evolúció az élőlények egymást követő generációinak leszármazási vonalainak genetikai átalakulása". (Vida Gábor)

Lehetséges-e ez egyáltalán? Ha igen, hogyan?

Először is: ezt a Vida-féle mondatot nem értem kristálytisztán. Biztosan nem hagytál ki semmit?


De most azt hiszed, megúszod a csőbehúzást? :-))
A Vida-féle mondatot már jónéhányszor elemeztem részleteiben is, pl.: (9824). Ebből csupán most egy kis részletet idézek:

"c) "A genetikai változások közül csak azok számítanak evolúcióértékűeknek, amelyek egyben alaptípusváltással, azaz genetikai átalakulással járnak. Másszóval az alaptípusváltás evolúcióértékű genetikai átalakulás eredménye (pl. hüllőtüdő-madártüdő ill. hüllő-madár, azaz hüllőfajból madárfaj). Az ún. leszármazási vonalak is genetikai átalakulások révén jönnek létre - ld. Vida-idézet. (Anagenezis, kladogenezis, tipogenezis, aromorfózis, stb. fogalmakkal is illethető a folyamat)." - (2835)"

A folyamat még egyéb más fogalmakkal is illethető, ezek közül egy pár idézet a kristálytisztán való értés érdekében:

1.) "Ha evolúció tényleg van, akkor új, más szerveződési típusokat létrehozó fajátalakító genetikai változások is vannak, szóval már csak fel kell tárni az ezekhez vezető mutációs-genetikai mechanizmusokat." - (8966)

2.) ""Nincsenek típus-átalakító jellegű-mértékű-hatású mutációsorozatok-mutációrendszerek (ez viszont az evolúció cáfolata)! Ezt a helyzetet Mayr is világosan látta, bár kissé árnyaltabban fogalmazott:

"Nyitva marad tehát az a kérdés, hogy az új alapszabásbeli típusok hogyan alakultak ki és fejlődtek tovább"... (Mi az evolúció?, 127. o.)"" - (13097)

A fentiekből kigyűjtöm azokat a fogalmakat, kifejezéseket, amelyek evolúcióértékű változásokat jelentenek:

- leszármazási vonalak genetikai átalakulása
- alaptípusváltás
- anagenezis
- kladogenezis
- tipogenezis
- aromorfózis
- új, más szerveződési típusokat létrehozó fajátalakító genetikai változások
- típus-átalakító jellegű-mértékű-hatású mutációsorozatok-mutációrendszerek
- új alapszabásbeli típusok kialakulása és továbbfejlődése

Biztosan kihagytam még valamit, de talán egyelőre ennyi elég lesz. A kristálytisztaság érdekében azért még 1 idézetet ideismétlek:

"a) "c) "De addig is hagyjuk az összes defit, koncentráljunk a lényegre. Azt kellene levezetni evolúciós szempontú magyarázattal, hogyan is történik a fajok eredete, ki- és átalakulása. Pontosabban: miféle genetikai és egyéb evolúciós tényezők igazolják azt az elképzelést, miszerint a fajok képesek úgy átalakulni, hogy ennek során olyan szerveik-szervrendszereik jönnek létre, amilyenek eddig nem voltak nekik, vagyis ezek a tulajdonságok teljesen újak, mások a meglévőhöz képest. Szóval, a fajok közti elképesztő különbözőség eredetének hiteles evolúciós magyarázatára lenne szükség végre." - (11386)" - (12673)" - (13239)


Másodszor: A topic címe szerint nem erről beszélünk.

Még csak nem is arról hogy bizonyított e a biológiai evolúció létezése.
Mert hát: nem bizonyított. (Van aki ezt úgy fogalmazná meg: nem 100%-ig bizonyított - de logikailag ez ugyanaz a kijelentés)

A kérdés az: működnek-e az evolúciós elméletek? (gondolom a többes szám csak zavarkeltés okán...) (...)


Mindenekelőtt gyorsan egyetértek veled abban, hogy "nem bizonyított". A többes szám pedig eredetileg nem a zavarkeltés okán, hanem csak úgy felsorolásszerűen:

"Evolúciós elméletek: (felosztás a teljesség igénye és ismerete nélkül)
A) Elterjedt "megnevezésük" szerint:
- "eredeti" lamarckizmus
- Neolamarckista irányzatok
- "eredeti" darwinizmus
- Neodarwinista irányzatok (pl. szelekcionista, mutácionista)
- Naturalista irányzat
- Szintetikus evolúcióelmélet (első modern szintézis)
- Neutrális elmélet
- Új modern szintézis
B) A szelekció egysége szerint (mit tekintsünk replikátornak?):
- Egyedszelekcionizmus
- Csoportszelekcionizmus (ideértve a rokonszelekciót és a fajszelekciót is)
- Génszelekcionizmus
C) Az evolúciós változások "haladási módja" szerint:
- Gradualista elmélet
- Szaggatott (pontozott) egyensúly elmélete

Eredetileg ezekre az elméletekre vonatkozott a topicnyitó idézet: "A biológiai evolúció az élőlények egymást követő generációinak, leszármazási vonalainak genetikai átalakulása." (Vida Gábor)
HOGYAN történik ez az átalakulás? Néhány konkrét példával illusztrálva... (pl. madártüdő)
Kicsit pontosabban; a (231)-ből:
E topicnak nem elméletieskedő filozofálgatás a tárgya olyasmiről, amit senki nem tud egyértelműen bizonyítani, de cáfolni sem. Induljunk ki abból az állításból, hogy a Földön "működik" az evolúció. Ehhez kérek tényanyagot szolgáltatni - megspékelve olyan megalapozott magyarázatokkal, melyek elsöpörnek minden, elvileg esetleg felmerülő egyéb lehetőséget! A téma tehát a földi evolúció MEGALAPOZOTT LEHETŐSÉGE - különös tekintettel a FAJOK GENETIKAI ÁTALAKULÁSÁRA!" - (285)

Kiegészítés: az A) ponthoz zavarkeltésül gondold oda kilencediknek:
- Kreato-kromatofúziós elmélet


Az evolúciós elméletek "működése" azt jelenti, hogy ismertetnek-e olyan "evolúciós mechanizmusokat", amelyek reálisan megalapozhatják a fajok eredetét, szóval nem marad nyitva az a kérdés: a valóságban megvalósulhat-e új alapszabásbeli típusok kialakulása és továbbfejlődése.
Ennek fényében most én kérdezem: működnek-e az evolúciós elméletek, avagy melyik elmélet tud szolgáltatni valódi evolúciós mechanizmusokat?

A (...)-ban szereplő folyamatok (sejtosztódás, DNS-replikáció, másolási hiba, szelekciós nyomás, versengés, szaporodás) nélkülözhetelenek, szükséges feltételek, s ez a röviden "mutrepszel"-nek tömörített együttes elvileg még elégséges is lehetne, ha valóban lejátszódnának-működnének új típusú fajokat létrehozó-átalakító mechanizmusok. Ámde ilyenek nincsenek, s ezen a tényen az egyáltalán nem enyhít, ha a biológusok puszta feltételezésekkel is remekül elboldogulnak. Persze, ha a kreato-kromatofúziót tekintenék működőnek..., :-)))

Indirekt bizonyíték szerintem az is, hogy az evolúció tagadóinak - akik evolúció hílyán elég nehezen tudnának választadni arra a kérdésre, hogy akkor honnan a csudából keveredett erre a bolygóra az ember, évszázmilliókkal a dinoszauruszok kihalása után - nincs más választásuk, mint a számukra kényelmetlen tényeket tagadni.

Indirekt cáfolat szerintem az is, hogy az evolúció hívőinek - (...) - nincs más választásuk, mint a számukra kényelmetlen tényeket kiiktatni:
"Ha a tények nem vágnak egybe az elmélettel, meg kell szabadulni tőlük." (Maier törvénye)

Például olyan tényektől, mint az egyetlen fotón szereplő dinó- és emberi lábnyom, továbbá egy filmsorozatban együtt szereplő Dinó és Frédi... - s ezzel az évszázmilliós távolságokról szóló mese már nem hihető tovább... :-)
Előzmény: ZULLU (13251)