Helló!
Azt hittem ide már nem érdemes benéznem! Ezért tartogattam ezt a topicot, hátha lesz valaki hasonló érdeklődéssel. Aki már az amaranttal megismerkedett, talán tovább is merészkedik. Nekem ugyan nem volt szerencsém az amaranttal, most is ott áll a polcon, de azért ez a desztillált víz ügy összehozott bennünket. Kapcsolj át az Egészség-receptek topicra, ott vagyok hivatalból... Ezt az ügyet már kitárgyaltuk, töviről hegyire, de azért itt is elmondom:
Nagymama pályinkafőzője:
Nagy edény, néhány öntöttvas magasító, kiszolgált vasplatnikból, jénai fedőből. Kezdődik (a nagy edény aljától számítva) kis, kávéalátét a tűzhelyről, aztán felfelé álló jénaifedél, erre egy vasplatni, azon megint egy kis kévéfőző-alátét. Ezen a jénai edény, aminek a fedőjét, galád módon befogtam erre a feladatra... Erre a faxnira két okból van szükség:
1. Kell a hely a főzővíznek (cefre)
2. Az edény alja melegebb, a tűzhely miatt, ezért el kell valahogyan szigetelni a felfogóedényt a forralóedény aljától.
A desztillálás úgy megy, hogy mindezek (felöntött víz, addig a szintig, hogy a felfogó edény ne libegjen a víz tetején) fölé egy wokot teszek, aminek 2 füle van. Ez azért jó, mert én egy kimustrált, tetejét lerobbant kuktát használok forraló, befogadóedényként, és erre éppen ráillik ez a wok, amit már szintén nem használok másra. A wokban hideg víz van, ami azonnal lecsapja a gőzt, ami a jénai edény körül van, és a wok alján, szépen belecsöpög a jénaiba. Ennek kb 1 l a befogadóképessége. lehet nagyobbat is csonálni, csak arányaiban minden nagyobb lesz.Természetesen, a wokban a vizet cserélni kell. Mikor annyira felforrt, hogy gőzölög, óvatosan!!! le kell venni a tetejéről, és a mosogatóba (én bedugom, hogy spóroljak a vízzel, illetve, ha lefő a víz a nagy edényben, egy tölcsérrel, menet közben tudom utánatölteni, energiatakarékosan, a még forró vizet...) önteni. Egy menetben, kb. 1, 3 l/óra desztillált víz lesz. Ha jól van beállítva a gáz, vagy villany, akkor nem forr túl erősen, illetve nem döglik be, mert túl lassú. A megmaradó melegvízzel mosogatni lehet, vagy, ha kihűl a zöldségeket szoktam benne megmosni ebéd előtt, ugyanis nyerseket eszünk őrölt algával, némi sajátsütésű Napkenyérrel. Ez a mindennapi eledelünk, délben. A deszvizet, csak ritkán használjuk főzésre, hanem megisszuk. Reggel, délelőtt, délután, este. Kb 1.5-2 litert.
Ennyi.