ZE Creative Commons License 2005.06.25 0 0 7342
ÁFA-fizetési kötelességed akkor van, ha az EU-rezidens eladó üzletszerűen kereskedik, és Magyarországra meghatározott értékhatár fölött ad el összesen, mert ekkor elvileg magyar adóhivatalhoz be kell jelentkeznie, és magyar ÁFA-t kell felszámítania neked. DE. Az eBay-en a termékek jelentős része "used", azaz használtcikk, illetve max. bizományos, tehát EU-n belülről küldött termékre tényleg nincs ÁFA.

Ha az eladó az EU-n kívülről küldi a terméket, azaz nem EU-s származású a vásárolt áru, akkor két lehetőség van. vagy átjön simán a vámon, és akkor se vám, se áfa, vagy nem.
Ha nem jön át simán a vámon, akkor termék- értékhatár- (és a vámos kedve) függvényében, a termék árára rárakják a vámot (belföldiesítés), hozzáadják a szállítási költséget, majd erre az összegre vágják rá az ÁFA-t, amit a vámmal együtt kell megfizetned, ráadásul VPID-t is kell kérned hozzá (személyi igazolvány, adókártya, etc. ha pl. DHL hozza, akkor ők elintézik helyetted).

A fentiek az elméletet próbálják visszaadni, gyakorlatban vagy kell fizetned, vagy nem, ezt csak akkor tudod meg, ha bejött az országba a cucc, és megkapod direkben vagy sem...
Előzmény: falaca (7340)