LvT Creative Commons License 2005.06.22 0 0 2219
Kedves Regionalbahn!

> A helynevek tanúsága és némi csekély régészeti lelet alapján feltételezhető, hogy az avar kaganátus bukása és a magyar honfoglalás közti időszakban a Galga-völgyben szórványos nyugati szláv telepek voltak, a terület talán a Nagymorva Birodalom déli határvidéke volt

Nem tudom, lehetne-e konkrét bizonyítékot arra, hogy ezek _nyugati_ szláv telepek voltak. A magam részéről egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez a vidék a Nagymorávia déli vagy északi perenvidéke volt-e, ui. pl. Boba Imre meggyőző érveket tudott felmutatni azirányban, hogy Nagymorávia központja a déli (szerémségi) Morava völgyében volt.

Így vagy úgy, a közép-szlovák nyelvjárások (és ezekkel az irodalmi nyelv is) igen "furcsák", mivel több olyan jellegzetességük van, amelyek a délszláv nyelvekkel kötik őket össze, elválasztva őket -- többek közt -- a csehtől. Vö. azt, hogy a torl, tolt szókezdet mindig trat, tlat lett, vö. szlk laket' 'könyök', szb.-hv. lakat, de cseh loket, a hosszú szótagképző r stb. vagy ugyanakkor néhány karakterisztika, ahol ehhez a csoporthoz a cseh is csatlakozik, elválva a többi nyugati szláv nyelvtől (lengyel, szorb).

Ez arra mutat, hogy a magyarok bejövetele előtt etnikai híd kötötte össze a délszlávokat a nyugati szlávokkal, és ez a kötődés a közép-szlovák területen volt a legerősebb: ennek része lehetett a Galga-mente is. A "híd" etnikuma ugyanakkor elsősorban dél-szláv befolyású lehetett, hiszen az egyes nyugati szláv nyelvek különböznek e mentés, és nem a déli szlávok válnak szét: azaz a hatás délről északra történt.

Ha ezen túl is lépünk, vizsgáljuk meg a gląbokъ > Galabocs nevet: két jellegzetesség ötölhet szembe:

1. G hangot tartalmaz a cseh-szlovák h helyett (vö. mai cs. hluboký, szlk. hlboký). A nyugati szláv terória esetén ez mindenképpen a XII-XIII. sz.-nál korábbi átvételt implikál.

2. Nem tartalmaz orrhangot, nem Galambocs, így az átvételkor már nem volt a szláv névben orrhangú ą. Ez viszont éppen a XII-XIII. sz. után teszi.

Az felti időpontok szélsőértékeit is figyelembe véve olyan rövid időablak áll rendelkezésre, hogy a két feltétel ellentmondásban áll egymással. Ezt feloldhatjuk viszont, ha feltesszük a dél-szláv típusú nyelv miatt az 1. nem áll fent. (És természetesen: a szláv etnikum szlávként őrződött meg a tatárjárásig.)
Előzmény: Törölt nick (2214)