Törölt nick Creative Commons License 2005.06.18 0 0 160
Sziasztok,

Engedjétek meg, hogy lassan már rutinos nyelvvizsgajáróként pár felvetésre válaszoljak :-)

Goethe Zertifikat Deutsch:

Ismereteim szerint meglehetősen egyszerű abszolválni, több ismerősöm is átment rajta, holott szinte a nyelvtani alapokkal is alig voltak tisztában. Én a múlt hónapban a majdnem felsőfokúnak számító Goethe PWD-nek futottam neki, majdnem át is mentem rajta (a magnót szúrtam el), pedig nem állítható, hogy a nyelv elismert professzora lennék. Szerintem a ZD-től nem kell félni, gyakorold be a mintafeladatokat, ugyanolyanok lesznek a vizsgán is.

Magnóhallgatás:

Örökzöld probléma, ugyanakkor a reklamációnak szinte semmi értelme (talán akkor, ha elegen vagytok, és közösen reklamáltok). Egyebekben a felvetésre az obligát válasz, hogy másoknak sikerült, akkor Önnek is kellett volna. Sokszor egyébként (főleg magasabb szinteken) a szöveg direkt rossz minőségű, az említett PWD nyelvvizsgán pl. telefonminőségű beszélgetést sugároztak, ami alatt még angolul is beszéltek.

Hol vizsgázzak?

Attól függ mire van szükség. Érdemes olyan helyre menni, ahol van előtte valamilyen felkészítő tanfolyam, vagy a nyelviskolában lehet megcsinálni, ez mindenképpen előnyt jelent (főleg a szóbeli résznél). Nekem angol és német üzleti középfokú kellett, mind a kettőt a BGF-en csináltam meg. Angolul jól beszélek, németből szerencsém volt (szóbeli!). A vizsga erőssége meglehetősen változó, én könnyebbeket írtam, de láttam elég durvát is, főleg németből.

Az ún. "szakmai" nyelvvizsgák nagy előnye, hogy viszonylag kevés (kb. alsó-középfokú) nyelvtantudással is abszolválhatók, ha az ember tudja a szükséges szakszavakat. Én pl. megtanultam mondjuk a tőzsdét, de gondban lennék, ha ételekről kellene beszélgetnem valakivel :) Ha nagy a baj, érdemes az ún. "x-elős" vizsgákra elmenni - a Goethe nagy része ilyen - ahol ha nem is tudod a megoldást, esetleg beletalálsz párba, ami fontos plusz pontokat eredményez.

Érdemes tanárokat megkérdezni, mert középfok és középfok között is égbekiáltó különbségek vannak (sokkal nehezebb lerakni mondjuk egy Rigó utcai középfokút, mint mondjuk egy ZD-t). Más kérdés, hogy a Rigó utca méltán megérdemelt sorsát szenvedi most (üzleti nyelvvizsgát talán nem is lehet tenni, mert nem akkreditált, a népek pedig elszoktak onnan, hiszen ki szivatná ott magát, mikor más helyen szinte játszi könnyeddséggel át lehet evickélni?)

Nem mellékes a vizsga szerkezete, olyan helyet keress, ahol nem kell minden részfeladaton elérni x %-ot, hanem egybe az összes számít. Így egy rettenetesen elronott nyelvtani teszt után (lásd engem németből) is van esély a vizsga megszerzésére a többi résszel.

Hogyan vizsgázzak?

Megint bejön az előzetes tanfolyam és a nyelviskola faktor. Én olyan helyen vizsgáztam, ahol a nyelviskolában lehetett lerakni a vizsgát, ennek megfelelően valamivel lazább volt a felügyelet. Voltam a Rigó utcában is, az meg olyan volt, mint valami egyetemi szigorlat.

a, írásbeli

Ha megkapod a feladatot, és elsőre nem megy, nem szabad pánikba esni! Karikázós, x-elős, igaz-hamisoknál próbáld először megválaszolni azokat, amikben biztos vagy, majd a lehetőségek függvényében kezdj el a szomszédokra körülnézni. (Ehhez a többiek tudásszintjének előzetes felmérése szükséges, de ez a vizsga előtti beszélgetésből kiderül). Innen azért bejön pár jó válasz, a többit pedig tippeld meg. Kitöltős válasznál ha vannak lehetőségek megadva, szintén a fenti módszert javaslom. SEMMIT NEM SZABAD ÜRESEN HAGYNI, amihez van választható megoldás, ha máshogy nem megy, írkáld be vaktában, vagy zárj ki néhányat, és a maradékból dönts. Egy bizonyos %-a jó eséllyel helyes lesz, ami szintén fontos pontokat eredményezhet. Ha üresen hagyod, biztos a nulla!

Magnónál az egyetlen recept, hogy minél nagyobb figyelemmel olvasd el a feladatokat, és azokra koncentrálj. A magnós szövegekben sok a rizsa, nagyon kell figyelni az adatokra, állításokra.

Írásfeladatnál próbálj kreatív lenni, ha nem is megy teljesen az amit kérnek, próbálj közelítő megoldást adni, vagy valami egyedit belevinni a megoldásba. Biztosan jobban díjazzák, mintha semmit nem írsz.

b, szóbeli

A szóbelire ki kell öltözni, nincs mese. Ezt lehet ugyan figyelmen kívül hagyni, de nemigen szeretik a vizsgáztatók. Szóbelin a lényeg, hogy beszélj. Ha nem is feltétlenül pont arról, amiről kérdeznek, de beszélj. Legyél kezdeményező, dobj fel témákat, plussz infókat, ha pedig át tudod venni a beszélgetés irányítását már biztos a siker. Szinte minden vizsgán van valamilyen bemutatkozó rész, azt érdemes irányítottan előre kialakítani, mert abba biztosan belekérdeznek. Nem kell a valóságot mondani, ha pl. otthon vagy a vendéglátásban (és a szókincsben) akkor mondd azt, hogy olyan helyen dolgozol. Senki nem fogja ellenőrizni. Egy dolgot nem szabad: kukán ülni.

Remélem tudtam segíteni :)











Előzmény: Chip17 (159)