Don Quixote Creative Commons License 2005.06.17 0 0 86

SZVSZ a baszkok a félsziget legősibb lakói, akik valaha a mainál jóval nagyobb területen éltek. Egyesek felfogása szerint még a mediterrán földművelők bevándorlása előtti korból származnak, talán a cro-magnoni népesség egyenesági leszármazottai.

 

A második nagy bevándorlási hullámot a mediterrán rasszba tartozó, a földművelés és az állattartás alapjait már ismerő népek tartoztak.

A mediterrán civilizáció bölcsője a levantei partokon (Natúfi kultúra, Jerikó) és Kisázsiában (Anatóliában) ringott (Catal Hüyük kultúra).

Visonylagos túlnépesedés miatt ezek a mediterrán népek Kr.e. 8.000-től több hullámban kirajzottak Kisázsiából.

Négy nagy mediterrán kirajzási hullámot különböztetünk meg:

1) Az első, ún. "dunai" csoport először Thrácia termékeny völgyeit népesítette be, majd átkeltek a Balkán (Haemus) hegység hágóin és megtelepedtek az Al-Duna mentén is. Ezután benyomultak a Kárpát-medencébe, ahol fejlett neolitikus és rézkori kultúrákat hoztak létre. Ez a csoport a Duna és a Rajna folyását követve egészen Németalföldig és a Brit-szigetekig jutott.

2) A második ún. "litorális" csoport a mediterrán partokon haladt végig nyugat felé, fokozatosan benépesítve a partokat. Kr. e. 5.500 körül értek a mai spanyol partokra.

(ún. Cardium vagy "szívkagyló"-kultúra)

3) Az ún. "euafrikai" csoport Észak-Afrikából a Gibraltáron kelt át Hispániába, ők Franciaország szívéig jutottak előre, de számuk nem volt olyan jelentős, ezért később felszívódtak más népcsoportokba.

4) A legutolsó ún. "pelagikus" csoport szétvándorlása akkor kezdődött, amikor a mediterránok a tengerhajózásban már kellő jártasságra tettek szert. Tengeri úton népesíteték be a görög szigetvilágot, Ciprust, Krétát, Szicíliát, Szardíniát, Korzikát, Liguriát, a Baleárokat, majd a spanyol partokat.

 

Néhány szerző nem tesz különbséget a 2. és a 4. csoport között.

 

Én az ibérek őseit a 4. csoportban keresem (a legújabb régészeti leletek szerint kultúrájuk Kr.e. 3.000 körül jelent meg a spanyol Levantén). De az sem kizárt, hogy a 2. csoportba tartozó korai mediterrán népekre a 4. csoportba tartozó, hajón érkező telepesek telepedtek rá.

 

A legújabb kutatások szerint az ibérek nem tekinthetők egyetlen egységes népnek, hanem több hasonló kultúrájú (és talán hasonló nyelvű), mediterrán fajú néptörzs gyűjtőneve.

 

Nyelvüket  - amelyet csekély számú feliratból ismerünk - még nem sikerült megfejteni, de a rendelkezésre álló csekáély adat szerint nem mutat semmiféle rokonságot a baszkkal.