SZem Creative Commons License 2005.06.16 0 0 306
Káposzta: húúú, mekkorát tévedsz! Tök könnyű nem UV-szűrős lencsét készíteni. A nagyon elterjedt CR39 pl nagyon átengedi. Ahhoz egészen költséges pigment kell, hogy szűrje.
És van dioptriás polár lencse mindhárom nagy lencsegyártónál. De elég húzós.

És akkor az én véleményem a napszemüvegekről (némi analógiával):
nézzünk mondjuk egy "óccsó" napszemüveget UV-szűréssel (olcsó pigmenttel). Két, ismétlem 2 év múlva is szűri az UV-t a fiókban!!! Sajnos a napfény az olcsó pigmentnek nem tesz jót, elbomlik. Fiókon kívül tehát hamar megszűnik UV-szűrős lenni.
Nézzünk egy polikarbonátot, ez alapból (színtelenül is) teljes UV-szűrő. Viszont nehéz megmunkálni. Ezért ha olcsó lencsét akarnak belőle készíteni, melegen préselik. Ha jót akarnak, öntik. A két eljárás optikailag eléggé eltérő minőséget és árkülönbséget eredményez.
Az viszont kétségtelen, hogy egy 70KHUF szemüvegben nem a lencsét vagy a keretanyagot kell megfizetni, hanem a dizájnt, a márkajelzést és a marketinget.
De pl. a Polaroidok (azonos lencséjű) modelljei között lévő több ezer forintos különbséget a keret minősége is indokolja, és valóban olcsóbbak a "tavalyi" modellek.
Van egy kollegám, csak CÉBÉ napszemüveget hord, van vagy 10db neki.
Nekem is van, elképesztően jó. De a Ray-Ban is, a Bollé, a Police jaj és még sokan mások is nagyon jó lencséket készítenek.

Összegezve: olcsó húsnak azért mégis csak híg a leve.