Dr. Laufer Gabor Creative Commons License 2005.06.15 0 0 11370
Kedves foldikutya,

barátnőm nevében kérném a tanácsodat:

36 éves, 14 hetes terhes, második terhesség, első terhesség 5 évvel ezelőtt, sima szüléssel.
Jelen terhessége eddig problémamentes volt (kezdeti émelygést leszámítva), de néhány napja vérezni kezdett. Az orvos szerint rálóg a méhszájra a placenta, de ez okozza a vérzést. A baba látszólag rendben van (nagyon rossz UH-gép)
Szigorú ágynyugalomra intette, amit a leányzó be is tart - de nagyon aggódik. Mást egyelőre nem mondott az orvos, kontroll 3 hét múlva.
Korábbi válaszaidból emlékszem arra, hogy gyakran elnő a placenta a méhszájról, ezzel vigasztaltam én is. A kérdés az, hogy a rossz helyen való tapadás egymagában okozhat-e vérzést.


Bizony okozhat, de ennel gyakrabban van az, hogy szex megmozgatja a kritikus teruletet es attol verzik (plane ha most fedeztek fel). Tehat ha ez tortenik, bizony szexet le kell allitani. A placenta csak akkor nohet el, ha csak a szele van odatapadva.
Szigoru agynyugalom, ha volt verzes, javallt.

Gabor
---------------------
Kedves lucy71,

30 éves, 9 hetes terhes vagyok (második inszemminációval).
(köszönöm a tegnapi kérdésre a választ). A következő ez lenne:
Szerinted be lehet-e vállalni egy hosszabb utazást ilyen állapotban? Kb 10 órát tartana, autóval (nem én vezetek).
Nincsenek rosszulléteim, nem szoktam hányni, csak néha van egy kis hányingerem, este vagy éjszaka amikor megébredek (éjszaka gyakran kell menni vécére). Terhességi tünetek: munka után már hulla fáradt vagyok, csökkent az étvágyam, válogatós lettem. Néha egész enyhe menstruációs görcsöt érzek.
Az 5-6-ik héten vérezgettem egy kicsit, kb 10 napig tartott egy-két napos szünetekkel.
Az utazást a jövő hétre terveztük 10-11 hetes lennék ekkor.


Nyugodtan utazhatsz.
Ennek ellenere Mikolt-nak is igaza van.

Alapjaban, fiziologiai szempontbol (orvosi szempontbol) sok mindent lehet csinalni terhesseg alatt, tobbek kozott utazni is (akar 10 orat is kocsiban). Mégis, sok éves tapasztalat alapjan, ha valaki csinalja is ezeket az akarmilyen rendhagyo cselekedeteket, es valami tortenik (veteles korai fazisban, koraszules kesobbi fazisban), soha senki (es ebbe még az orvos is beletartozik) nem lesz kepes elhittetni a mamaval aki elvesztette a babajat, hogy ennek vagy annak semmi koze nem volt ahhoz, es egy eleten keresztul fogja hibaztatni magat. Szoval innen a kettosseg.

Gabor
---------------
Kedves Lukko,

Férjem pánikbeteg, már ott tartott, hogy el kellett mennie orvoshoz, aki Paroxat 20 mg. tablettát írt fel neki. Ugyan megkérdezte, hogy nem okozhat ez bajt akkor, ha babát szeretnénk, de csak egy kurta nemmel válaszoltak, hozzátéve, hogy még ha kellene én is szedhetném még terhesen is. Kiváltottuk a gyógyszert, és benne van, hogy ha gyermeket szeretne, akkor ne szedje.

Kérdésem: A tájékoztatóban lévő mondat csak nőkre vonatkozna? Lehet e beteg a baba tőle, ha a fogantatáskor szedi ezt az antidepresszánst a férjem? Már több mint fél éve próbálkozunk a babaprojectel, eddig eredménytelenül, nem szeretném, ha összejön nehogy baja legyen.


Nem tudom. Eloszor is nem ismerem a Paroxat nevu gyogyszert, USA-ban elek, az itteni gyogyszernkonyvben nincs benne. Masodszor is, rendkivul keves gyogyszerrol tudott es bizonyitott a karos hatasa ferfiakon keresztul. Egy gyogyszer sincs erre specifikusan leellenorizve. Ha az orvosod azt mondta hogy szedheti, akkor minden valoszinuseggel ezt tapasztalatbol mondta, es akkor szedheti.

Gabor