v_viktor Creative Commons License 2005.06.08 0 0 968

Lányok-fiúk, köszi a soksok infót!

 

Sajnos az egyetemi út nekem nem járható, leginkább azért mert pillanatnyilag nem a mindenáron kintlét a cél, hanem az "éljünk és dolgozzunk" Portugáliában tervezet fut. Megfontoltan, nem elsietve. A magam vonalain elkezdtem mozgatni a szálakat, és IT-s lévén talán nem teljesen esélytelen. Bár azt mondták az ismerőseim, hogy ebben a szakmában mindenki angolul beszél, én ebben nem hiszek (itthon sincs ez így), úgyhogy ma megvolt az első portugál nyelvórám :) Az eddigi tudásom az pusztán annyi amit útközben magamra szedtem, úgyhogy ideje lesz rendszerezni a dolgokat. A munkavállsási papírnál ahogy én látom a dolgok kulcsa a munkáltató kötelezettségvállalása az én alkalmazásomra, ezt az a papír amit a legnehezebb beszerezni (munkával együtt persze). A többi itthoni papír nem igazán problémás nekem, maximum még napos sorbanállás... ehhez amúgy is hozzá vagyunk szokva azt hiszem. A házasság nem cél és nem is eszköz nekem pillanatnyilag. Egyedül szeretném megoldani, és hiszek benne (még) hogy meg tudom csinálni.

 

A lakásbérleteket a http://casa.sapo.pt oldalon néztem, úgy látom hogy az alja az általatok megjelölt 250-300EUR egy szobára - egyedüliként ez nem is jelentene gondot. Kérdés persze, hogy ezért a pénzért mire számíthatok?

 

Munkaügyben kérdeztek tőlem olyat hogy akarok-e betegbiztosítást - no ez az ami  nekem nem tiszta, ezek szerint alapból nem kapunk semmit, hanem önkéntesen lehet/kell? fizetni, mint egy rendes biztosítást? További kérdés, hogy tegyük fel 100EUR/hó munkabérből milyen levonások vannak, mennyi marad meg a végén, és nagyjából hogyan néz ki az adózási rendszer? Annyit tudok, hogy az IVA-t nemrég vitték fel 21%-ra nagy elégedetlenség kíséretében. 

 

És egy egészen konkrét kérdés: Lisboa Santa Apolonia-tól Oporto Campanha állomásig mennyi az Alfa Pendular retúrjegy? Hátha valaki fejből tudja :)))