poupette Creative Commons License 2005.05.26 0 0 649

Az FDB sem ad hivatalos eredményt - a saját állatorvos által kiállított igazolást ugyanúgy elfogadják.

 

Az FDB egyébként NEM küld papírt - Lévai Piroska azt mondta, azért nem, mert azt lehet hamisítani. Az FDB a honlapjára pakolja fel a szűrési eredményeket. Bár tudok egy kutyáról, aki az FDB honlap alapján diszpláziás (az enyhe diszplázia is diszplázia!!!), de a gazdája ennek ellenére mentesnek hirdeti...

 

A diszplázia egyébként egy fura dolog, nagyon megosztja az állatorvosokat is. A mai napig nem tudják, hogy öröklődik - hiszen két mentes kutyának is lehet súlyos dp-s kölyke és megfordítva, két dp-s kutyának is lehet mentes kölyke. Valószínű, hogy a hajlam öröklődhet, de a tartási körülmények nagyban hozzájárulnak a dp kialakulásához. Nem megfelelő táplálás, hirtelen, gyors növekedés, rossz, nem a kornak megfelelő mozgatás megtámogatva a hajlammal már hozhat súlyos dp-s kutyát. De lehet megelőzni is: a nagytestű, dp-re hajlamos fajtáknál csinálják, hogy a kutya 1 - 1,5 éves koráig, majd utána kúraszerűen kap újzélandi zödkagyló kivonatot. A bobtailok többsége általában B-s, de néha előfordul súlyos dp kutya is.

 

Magyarországon az érvényes tenyésztési szabályzat még nem írja elő se a dp szűrést, se a dp-re való szelektálást. Ez a szabályzat a MEOE általános tenyésztési szabályzata, állítólag a közeli jövőben a fajtagazda klubok -végre - kiadhatják a fajtára vonatkozó speciális tenyésztési szabályzatot. E szerint a mentes (A), majdnem mentes (B) és az enyhe (C) kutyákkal lehet tenyészteni. A közepes (D) vagy súlyos (E) dp. tenyésztésből kizáró ok. Az A és B minősítésű kutyák egymással szabadon párosíthatóak. A C-s kutyákat csak A-val szabad.

 

De nem csak a dp szűrés fontos - meg kell szűretni a szemét is. Ezt csak specialista csinálhatja, Pesten és Érden tudok ilyen doktornőkről. (Mondjuk ők sem adhatnak hivatalos papírt, csak egy igazolást, hogy a kutya nem beteg...) PRA - progresszív retina atrópia - előfordul a fajtában, gyógyíthatatlan betegség, belevakul a kutya. Ráadásul öröklődik. A CEA - collie eye anomaly - nem érinti a fajtát, ez a legenyhébb szembetegség, a collie állomány többsége vagy "beteg" vagy hordozó, de vígan élnek vele, az esetek 95 %-ában nem okoz semmi gondot a kutyának. A katarakta szintén egy ronda szembetegség, ez is öröklődik és ezt sem lehet gyógyítani. A kutya pedig belevakul. Van még entrópia és ektrópia is (szemhéjj ki- ill. befordulása), ennek van örökölt és szerzett formája is, műtéttel ez korrigálható.

 Mivel a PRA és a katarakta is manifesztálódhat felnőtt korban, tulajdonképpen évente újra kell(ene) szűretni a kutyát. Ma ott tartunk, hogy a dp. szűrést az igényesebb tenyésztők megcsináltatják, de a szemszűrés még ritka - pedig az az egzaktabb, hiszen ott biztosan tudják, hogy öröklődik. Tulajdonképpen Nyugaton úgy csinálják, hogy 6 hetes - 2 hónapos korban leszűrik az almot - a CEA enyhe formája csak akkor látszik, aztán a tenyésztésbe vonás előtt újra szűrik, aztán kanoknál évente, míg szukáknál a fedeztetések előtt újra megszűrik a szemüket.

Természetesen egyik szembetegségben szenvedő kutyával sem lenne szabad tenyészteni - de köztudottan szembeteg kutyával is tenyésztettek már Magyarországon. Ennek a szukának a kölykei vagy betegek lettek és többször kellett műteni őket, vagy tünetmentes kölykeit továbbtenyésztve jelent meg újra a következő generációban a betegség. Szóval jobb szűretni, mert nem tudhatod, hogy nincs-e a kutyád törzskönyvén érintett kutya...

 

Előzmény: mantis_ (648)