poupette Creative Commons License 2005.05.25 0 0 646

Nézzük, mit mondanak az amerikaiak - ez csak részletekben jön majd, mert még le kell fordítanom. Szóval itt az I. rész. Az anyag egyébként az amerikai bobtail klub on-line bíró továbbképző összeállítása.

 

 

Általános megjelenés – erős, kompakt, négyzetes, kiegyensúlyozott kutya. Kívülről nézve bőséges- de nem túlzóan -   szőrzettel borított, zömök, izmos, rátermett kutya. Ezek a tulajdonságok – az agilitással kombinálva - teszik alkalmassá a juhászkutyákkal szemben támasztott követelmények ellátására. Ezért az egészségesség bír a legnagyobb jelentőséggel. Ugatása felismerhető reszketegségéről.

 

Tulajdonságok  teszik az óangol juhászkutyát (Old English Sheepdog = OES) teljesen különbözővé minden más fajtától. Ezt definiálja a típus szó. Az OES-t kitartásra és lendületre tenyésztették ki. Azonnali cselekvőképessége, gyors galoppja, hirtelen fordulói teszik alkalmassá a kitenyésztés céljára.
 

Hogy mindezek a tulajdonságok érvényre jussanak, az OES-nek egészségesnek és kiegyensúlyozottnak kell lennie. A bobtail különlegessége több fontos részletből tevődik össze. Mindig négyzetes és nagyon kompakt, mozgása erős, energikus, gazdag és lendületes. Oldalról nézve látható, hogy a frontja „ferde” a hátsó részhez képest. Az ágyék nagyon izmos és elegánsan ívelt. Gömbölyded, izmos a hátsó része, alacsony csánkkal, ez teszi lehetővé a fáradhatatlan mozgást minden járásmódban. Marban alacsonyabb mint a farnál. A hosszú, bozontos szőr alatt egészséges, jól kiegyensúlyozott, energikus, atlétikus és édes természetű terelőkutya található.

 

 

Jellegzetes reszketeg ugatása által könnyen megtalálható a földeken. Ez segíti ellenőrizni és kísérni a csordát illetve jelezni a veszélyt, ha szükséges.

 

Bíróknak a legnagyobb mértékben fontos hogy érezzék a különböző tulajdonságokat, melyek meghatározzák a fajtát. A mentális kép megszerzéséhez át kell tapogatni a kutyát, majd kiegészítve vizuális megjelenéssel már egyszerűsíti a választást. A befésülés hibák tömkelegét tudja elkendőzni, ezért elkerülhetetlen a bírók számára, hogy nézzen a fésülés alá és érezze a korrekt struktúrát.

A méret, arányok, az anyag- típus, természet és a kiegyensúlyozottság bírnak a legnagyobb jelentőséggel, csak a méret miatt ezek nem áldozhatóak fel.

 

Az OES "típus vízuális érzékeléssel” tisztán az összegzése az anatómiai részek harmóniában való működésének.  Az Oes kigyensúlyozott kell legyen – a magasságot a színt és a jegyeket figyelmen kívül kell hagyni.

 

Méret – Magasság (a mar csúcspontjától a talajig mérve) kanok 22 inch (55,8 cm) és felette, szukák 21 inch (53,3 cm) és felette

A bobtail méretét tekintve mindig elég szélsőséges vélemények voltak. A standard többször változott – hol egyik, hol másik irányban. A marcsúcs és a talaj vertikális mérete és a vállcsúcs és a far horizontális mérete meg kell egyezzen. A kisebb méretű kanokat és a nagyobb méretű szukákat nem kell ezért büntetni. Amióta a kutyákat terelésre használják, azóta él a mondás, hogy kisebb állományhoz kisebb méretű, míg nagyobb méretű állományhoz nagyobb méretű kutyákat használtak.


Figyelje meg a mar magasságát – a handler mindkét kutya esetében azonos. A kanok nem szükségszerűen nagyobbak, mint a szukák.