R-U-D Creative Commons License 2005.05.23 0 0 3

Senki semmit? Akkor én szépen töltögetem:

 

Hasznos ismeretek a Fülöp-szigetekről

 

            A Fülöp-szigetek, földrajzi elhelyezkedését és etnikai összetételét figyelembe véve, ázsiai ország, azonban a közel négyszáz éves spanyol gyarmati uralom máig élő kulturális és vallási hatásai miatt, sokkal inkább „latinos” a társadalmi berendezkedés, a lakosság mentalitása. Talán a fiesta az a társadalmi esemény, amely leginkább kifejezi ezt a sajátos lelkialkatot és karaktert. Az év folyamán megrendezésre kerülő számos fesztivál kitűnő alkalmat kínál a rendkívül muzikális, és az élet örömeit a végletekig kihasználni igyekvő filippínók számára az ünneplésre.

 

            A fülöp-szigeteki közismerten segítőkész, barátságos és rendkívül vendégszerető nép. Beszélgetés során jellemző rájuk az élénk gesztikulálás és kifejező arcmimika. Futó ismeretség esetén udvariatlan viselkedésnek számít a direkt rákérdezés, a politika, vallás szóbahozása. A filippínók igen büszkék és önérzetesek, ezért a nyilvánosság előtti kritizálásuk, sértegetésük könnyen kellemetlen helyzetet eredményezhet.

 

            A társadalmi érintkezés során megszokott és elfogadott a latinos lezserség. Baráti találkozók, partik, kötetlen ebédek és vacsorameghívások esetén tolerált a késés. Ezzel szemben az üzleti és hivatalos találkozók alkalmával elvárják a pontosságot. Az üdvözlés megszokott módja a kézfogás.

 

            A Fülöp-szigeteken az örök nyár uralkodik. A meleg és a nyári monszun időszakában igen párás időjárás könnyű és természetes anyagokból készült öltözet viselését teszi szükségessé. A hivatalos alkalmakra előírt sötét öltönyök helyett a fülöp-szigeteki férfiak előszeretettel viselik a „barong tagalog” nevű, rendkívül könnyű, áttetsző anyagból készült, kívül hordható inget. A helyi népviselet a külföldi számára is lehetővé teszi a zakó és a nyakkendő viselésének mellőzését, amelyet sötét nadrág és kívül hordható fehér, vagy pasztell színű inggel lehet kiváltani.

 

            A maláj-indonéz, kínai, spanyol és amerikai hagyományokat ötvöző fülöp-szigeteki konyha rendkívül változatos és ízekben gazdag. A hihetetlenül széles választékot kínáló tengeri ételek mellett igen kedveltek a sertés és csirke húsból készült fogások.

 

Szállodai, éttermi szolgáltatásokért, taxisofőrnek minimális borravaló adható. A számlák 10% adót és általában 5% felszolgálási díjat tartalmaznak. A számlából pontosan adnak vissza, a vendég belátására bízva, hogy a szolgáltatás minőségét borravalóval jutalmazza-e.

             

A fülöp-szigeteki peso az ország egész területén szabadon átváltható. A valuták kivitelének és behozatalának nincsenek adminisztratív mennyiségi korlátai. Pénzt váltani a repülőtéren, szállodákban, bankokban és a nagyobb bevásárlóközpontokban megtalálható pénzváltó helyeken lehet. A világ vezető hitelkártyáit (Visa, Masters Card, American Express, stb.) igen széles körben lehet használni.

 

A Fülöp-szigetek GMT-hez mért időkülönbsége +8 óra. Az egyenlítőhöz való közelsége miatt a nappalok hossza az év során alig változik. Gyakorlatilag egész évben reggel hat óra körül világosodik és délután hatkor sötétedik.

 

Az ország legnépszerűbb sportja és a lakosság kedvenc időtöltése a kosárlabda. Az ország legszegényebb településén is a templomon és a városházán kívül legalább egy kosárlabda pálya megtalálható. A kosárlabdával csak a kakasviadal népszerűsége vetekedhet. Egy magára valamit is adó fülöp-szigeteki városban nem múlhat el egy hétvége, vagy ünnepnap kakasviadal nélkül.