digicat Creative Commons License 2005.05.20 0 0 6778
Tisztázzunk néhány félreértést a bankkártyákkal kapcsolatban:
1. A dombornyomott nem egyenértékű a hitelkártyával. Vannak dombornyomott debit (betéti) kártyák is. Elméletileg lehetne nem dombornyomott hitelkártya is.
A dombornyomás az offline card present tranzakciók feltétele, azaz amikor nincs POS terminál, hanem "vasalóval" történik a fizetés.
2. Az internetes vásárlásnak nem feltétele a dombornyomás és a hitelkártya sem. Az internetes tranzakciókat kell engedélyezni a kártyán, ezt pedig lehet betéti kártyán is (Electron, Maestro, stb.).
Tudomásom szerint Magyarországon majdnem az összes dombornyomott (nem hitel!) kártyára ez engedélyezve van (majdnem, mert a CitiBank Cirrus kártyája dombornyomott, de interneten nem használható - a banki ügyintéző szerint).
Betéti (Electron, Maestro, stb). kártyákra Magyarországon ritka kivétellel nincs engedélyezve, és egyedileg sem lehet kérni. Más országokban liberálisabbak, pl. Romániában néhány banknál egyedileg is lehet engedélyeztetni betéti kártyára az internetes fizetést.
Az elfogadók ritkán vizsgálják a kártya tipusát (de előfordul), inkább engedélyeztetitk a bankkal a tranzakciót, és ha az engedélyezi, akkor nekik jó a kártya. Ez néha 1 egység (USD, EUR, stb) foglalásával (nem terhelésével) történik, emlékeim szerint az eBay is ezt a módszert alkalmazza. A foglalás 1-2 héten belül automatikusan megszűnik. Erről azért fontos tudni, mert emiatt 0 egyenlegű kártyával nem lehet regisztrálni.

Azért lényeges, hogy ne keverjük a dombornyomottatt a hitelkártyával, mert a hitelkártyának sokkal szigorúbb feltételei vannak, mint a betéti dombornyomottnak (Mastercard vagy Visa Classic néven futnak).

Tehát internetes vásárláshoz olyan kártya kell, amelyiknek a tipusát (Visa, Mastercard, stb.) elfogadja a kereskedő ÉS az adott kártyára engedélyezve van az internetes fizetés. Az előbbi a kereskedő oldalán található, az utóbbira a kibocsátó bank tud válaszolni.