mattil Creative Commons License 2005.05.16 0 0 21059

Érdekes dolgokat csinál velem a win98se és az xp.

Az egész azzal kezdődött, hogy kaptam egy win xp telepítőlemezt, azért, hogy próbáljam ki, és ha tetszik, akkor akár meg is tarthatom. Végülis annyit hallottam már, hogy fúj win98, éljen xp, hogy ráálltam kipróbálom. Betettem, elindult, és amikor rákérdezett melyik partícióra tegye, akkor én természetesen nem a c: -re fűzött 80Gb-s wincsit, hanem egy D: -re tett régi üres 4 Gb-sat jelöltem meg. Egy darabig szórakozott, másolt ezt azt, majd "a telepítő változtatást végez a c: meghajtón" üzenettel ujraindult. Egy indulási bootlistát hozott létre. (Illetve akkor én még azt hittem, csak ennyit.) Aztán amikor már ténylegesen elkezdte volna a telepítést, akkor kiírta hogy fatális hiba, valami nem egyezik a 11. sorban álló valamivel. Szerintem csak egyszerűen szar a CD... (más gépen szűz wincsin is ezt a hibaüzit adta)

No sebaj, akkor minden vissza a régi kerékvágásba kivettem a 4G-s wincsimet, indítok, és megjelenik a bootlista. Win98 választása, ujraindítás dos módban, fdisk/mbr, mad ujraindítás.

És még mindíg ugyanott a lista! A fene vigyen el!

A win 98se bootlemezéről indítva is hasonló a helyzet. No meguntam, betöltöttem a win98-at és elvoltam vele. Közben észrevettem, hogy a főkönyvtárban mindenféle vadiuj nevű fájl jelent meg. Ezeket kitöröltem. Ujraindítás után kiírta, hogy tömörített lemez és nem volt hajlandó elindulni. Végül a 98 telepítő cd-jével megoldódott a probléma. Újratelepítettem, miközben a jelenlegi rendszerfájlokat lementettem. S végre valahára elindult, működött, nincs bootlista és első látásra olyan volt mint a régi. Másodikra már nem éppen, harmadikra meg egyáltalán nem!

Először is a főkönyvtárban most is ott van egy nagy rakás számomra ismeretlen funkcióju fájl, amit most már nem merek kitörölni. Viszont 80G-snek írja a wincsimet amint látható. Aztán az fdisk is érdekes adatot ad ki. Ebből arra következettem, hogy tömörített lett a wincsim!! Az is erre vall, hogy a virtuális cd-nek G: betűjele lett, ami eddig F: volt. A drivespace 3 szerint nincs tömörítve a meghajtóm, viszont mindössze 2 giga lett az egész. Ráadásul az a legnagyobb bajom, hogy lelassult az egész rendszer és rendszeres az olyasmi, hogy hosszú másodpercekig megmerevedik minden, mintha lefagyna a gép, aztán mégis megindul... A videolejátszás pedig szaggat mint az állat.

A büdös francfene se kérte ettől a rohadék xp-től, hogy kúrja szét a jól működő wincsimet és tömörítsen! Ő mégis jol elcseszett mindent!

Kérdésem csak annyi: mit tegyek, hogy minden visszaálljon?