moher Creative Commons License 2005.05.08 0 0 8824

Jó reggelt Bandos!

 

Hát igen, a Cunami reggelén kb 8-kor landoltunk Malén a Malév charterrel. A legelső hidroplánnal már mentünk is tovább a Royalra. Az úton végig kameráztam. Látva akkor a szigeteket annyi tünt fel csupán, hogy az őket körbevevő fehéres homokpartnak kb. 90 %-a eltünt. Ekkor arra az újságcikkre gondoltam, ami azt jósolja, hogy 100 év múlva ezek a szép szigetek a víz szintjével fognak azonos szintre kerülni... . Férjem így utólag  úgy emlékszik, hogy a pilóták kissé nyugtalanok voltak a látvány miatt. Sokat körözve tették le a gépet, mert a hullámok ide-oda mentek. Kiszálltunk egy kb. 6 m2-es kis raklapra az óceánon, ahonnak besegítettek bennünket a dhoniba a szoknyás fiatalemberek. A Rolayra is nagyon körülményesen jutottunk el : a kb. 500-600 méter megtétele után azt hittük soha nem fogunk tudni odamanőverezni a mólóhoz. Még nevettünk is , hogy milyen bénák itt az emberek.

A manőverezés közben alig láttam fehért homokpartot a sziget körül, és nem akartam a szememnek hinni.Süllyedő sziget-gondoltam... Ahogy vonultunk a személyzet után, enyhe káoszt érzékeltem, mindenütt víz csillogott a mocskos kövezeten, néhol szandálcsatig áztató mértékben ,a virágágyások csucsogtak, a dézsák felborulva, és mindenütt a vizet próbálták eltüntetni. "Érdekesmód" velünk alig törődtek, és feltünt, hogy a medencénél még a szakácsok is az óceánt kémlelik, a személyzet is fényképezett, videózott, de megnyugtatott hogy nevetgélnek. Leültünk, és vártuk, hogy mi lesz. Egyszercsak kb. 1 perc mulva a személyzet rohant és mentették a nyugágyakat, és mindent ami mozdítható volt. Odanézve már mi is kapcsoltunk, és látnunk kellett a piszkos víztömeget, ami lassan, de biztosan behömpölygött a fotelünk alá. Ilyen szar szigetet- gondoltam magamban... És eszembe jutott a Paradis, ahol előzőleg voltunk.  Ekkor elovakodtam a legközelebbi női mosdóba, ahol sem víz, se villany nemvolt, csak dögmeleg.De figyelmesen nedves kendők voltak kikészítve tisztálkodáshoz / a wc tartályban sem volt víz./

Viszamentem a helyemre, és baromian nem értettem semmit, de éreztem, hogy itt valami nagyon nagyon nem stimmel. 

1 óra múlva foglalhattuk el szálláshelyünket, aholy se víz, se villany, se telefon, se tv nem működött, viszont dögmeleg volt, és a vízet kémlelve íszonyú koszos felmosóvizet láttunk a gyönyörűséges kékség helyett. A part sehol sem volt.

Férjemmel visszamentünk reklamálni. A sarokban akartam őket szorítani azzal, hogyha a bungaló 2 órán belül nem lesz üzemképes, elmegyünk egy másik szigetre.

Ekkor türelmünket kérték, a behömpölygő víz miatt üzemen kívül kellet helyezniük mindent, ami a föld alatt fut. Felvilágosítottak bennünket arról, hogy nem tudunk sehová sem menni, mert egész Ázsiában -pontosan így fogalmaztak- minden víz alatt van....... 15 percen belül 3 ember hozott nekünk vagy 45 palack ásványvizet, hogy a gyerkőcöket rendbe tegyem , tekintettel ara, hogy rengeteg órányi út állt mögöttünk.

Du 2-re aztány már üzemelt minden . A CNN-ről tájékozódtunk, hogy mibe csöppentünk. A víz 2 napon belün már kéklett, addig a 2 napig a partra félve engedtek ki bárkit is a vízhez- őrszemek figyelték az óceánt és a turistákat . Vagy 10 dhoni állt éjel nappal félkürívesen lebegve a vízen, hogy ha kell vigyenek bennünket valahová úgy mentésileg értve. A colombói magyar Nagykövetség felkutatott bennünket, valamint az utazási irodák is / 21 magyar volt velünk együtt / és haza akartak bennünket hozni, de mi maradtunk, és megérte.

Hát ennyit így gyorsan első körben Bandos. Ti jobban jártatok az utazás időpontjának kiválasztását illetően. Láttam a fényképeken a különbségeket, hogyan néz ki mostanság  a sziget. Ég és föld.

 Sajnos amikor mi voltunk a nemzeti gyász miatt a személyzet figyelmes volt , de zaklatott is , tekintettel a Sri Lankán történtekre.

 

A sziget dél-nyugati részén található mólón az ott őrködő maldív mesélte, hogy az feje feletti magasságban tört be a víz, és ott a sziget 1/3-ig behömpölygött.

 

A növényzet mennyire élte túl a kéretlen sós vízet?

 

 

Előzmény: Bandos (8823)