flekni Creative Commons License 2005.04.26 0 0 418

Kedves Shock Ace

 

A benzin Magyarországon két dologtól függ, ebből csak az egyik a Kormány illetve a Parlament által megállapított adótartam, a másik tényező a Mol és a világpiac.

Ha benziárat kell csökkenteni, e kettő közül kellene valamelyiket drasztikusan lejjebb vinni.

Kezdjük az adótartammal: amennyiben ez valósul meg, egészen bizonyos, hogy más területről kell elvonni pénzeket, mert az Eu konvergencia kritériumai miatt az államháztartás hiánya tovább már nem növelhető. Te melyik területet javaslod? Az egészségügyet? Az oktatást? A közalkalmazotti szférát? Autópálya építést?

Nekem erről - kérlek, nézd el nekem a hasonlatot, korántsem bántó szándékkal írom - az a nap jutott eszembe, amikor szinte párhuzamosan két fideszes képviselő tartott sajtótájékoztatót, az egyik a mezőgazdaságnak követelt még 100 milliárdot, a másik meg az államháztartás hiánya miatt ostorozta a Kormányt.

 

A másik tényező valóban a Mol nyeresége, látod, ezt valóban lehetne csökkenteni. A gond az, hogy ennek kcsekély az esélye, ez ugyanis egy profitorientált mamutvállalat.

Hogy mi a megoldás. Bevallom, fogalmam sincs. Kisebb fogyasztású autó. Talán.

A jövőkép pedig még tragikusabb, a legfrissebb prognózisok szerint az eszement módon növekvő kinai gazdaság olajigénye miatt ( kereslet-kínálat ) jelentős olajárdrágulás várható középtávon. Marad a troli, meg a tuja.

Előzmény: Shock Ace (413)