robicsek Creative Commons License 2005.04.21 0 0 19887
no akkor lassan, először is igyál egy sört. aztán nagyon aprólékosan, minden részletet betartva, a topic által folyamatosan karbantartott checklistet - ime itt lenn, csináld végig. Ha még mindig, akkor igyál még egy sört, és megnézem/megnézzuk.
--------------------------------------------------------

max_headroom kollégáé a copyright nagy része, én csak másolok meg beleirok.

1. Frissíted a vírusvédelmedet, az Ad-aware-t (SE Personal 1.05 a legutolsó változat, nem a 6-os!) és a Spybotot, letöltöd a Microsoft AntySpyware betat, a CWShreddert, majd lecsatlakozol a netről.

2. Kikapcsolod a gépeden Rendszer-visszaállítást.

3. Start / Vezérlőpult / Hálózati és Internetes kapcsolatok / Internetbeállítások / Általános fülön Ideiglenesen letöltött fájlok / Fájlok törlése.
(Ha Mozillát is használsz böngészéshez, akkor Szerkesztés / Beállítások / Haladó / Gyorsítótár / Gyorsítótár törlése, majd OK.)

4. Egyéb ideiglenes fájlok, fájltöredékek eltávolítása: Start / Keresés, a "Mit keres?" kérdésnél kiválasztod a "Fájlt vagy mappát" opciót. A Fájlnév egésze vagy része ablakba beírod (idézőjel nélkül természetesen) a következőt: "*.chk *.rip *.tmp ~*.*". Fontos, hogy pontosan ezt írd be, figyeld meg a szóközöket a fájltípusok között! Keresés helyének a legördülő menüből jelöld ki a C meghajtót, ha több meghajtód / partíciód van, akkor válaszd a Helyi merevlemezek opciót. Nyomd meg a keresés gombot. A legtöbb fájl, amit a gép találni fog, valószínűleg .tmp kiterjesztésű lesz. Mappák is lesznek a keresési eredmények között, mind törölhető. Fent, a Keresés menüjében Szerkesztés / Az összes kijelölése, majd Del. (Ha nem csak a Lomtárba akarod küldeni őket, hanem visszaállíthatatlanul törölni, akkor Shift+Del.)

5. HOSTS file ellenőrzése. A WINNTsystem32driversetcHOSTS ban ami nincs kikommentezve #-vel, az csak
127.0.0.1 localhost
Legyen. Ne töröld ha van más, csak tegyél elé #-t. Lehet értelme is.

6. Bebootolsz csökkentett módban. (boot közben F8 nyomi)

7. Teljes virus scan, esetleges vírusok törlése.

8. Ad-aware, Spybot, Antispyware, CWShredder futtatás, talált kártevők törlése.

9. Újraindítás, Rendszer-visszaállítás bekapcsolása.

A módszer az esetek 99%-ára megoldás. Ha mindezek után továbbra is ott ficánkol valamilyen kártevő, akkor marad a manuális eltávolítás.

10. A jövőre nézve megelőzésképpen érdemes megfelelően konfigurált vírusvédelmet és desktop tűzfalat használni, valamint a beépülők ellen a Spybotot vagy AntySpywaret rezidensként futtatni.
Előzmény: Weiland (19882)