kilenctizenegy Creative Commons License 2005.04.18 0 0 48

"Azt tanacsoltak, hogy irassak le minden fontosat kinaiul es majd mutogassam pl. a taxisofornek, hogy hova akarok menni."

 

Ez sohasem árt, nélküle sem vagy elveszve, de megspórolsz egy csomó félreértést. Utolsó nap nem találtam a "reptér" feliratú cédulát, ezért repülőgépként berregtem a taxisnak, majd lehetőségeimhez mérten imitáltam a a felszállást. Elsőre megértette.

 

"Ha metrozni akarok, akkor tudok jegyet venni?"

 

Minden állomáson, az egyetlen bódéban, ami ráadásul teljesen jegypénztárnak néz ki. Az érvényesítés szisztémája a budapesti mozikéhoz hasonló: egy nő eltépi a jegyedet a mozgólépcső tetejénél, egy másik közben ellenőrzi. Egyébként általában mindenütt, ahol mi automatákhoz vagyunk szokva, van egy-két alkalmazott, aki angolul ugyan nem beszék, de mielőtt kinyitnád a szádat, már tudja, mit akarsz.

 

"Lehet gyalog maszkalni es nezelodni (fenykepezni) a varosban vagy csak a turistaknak kijelolt helyeken?"

 

Bárhol, bármerre! A Tienanmen téren rád szólnak a posztoló őrök, ha cézottan őket fényképezed, ezért ne szemből és közvetlen közelről tedd. De az ő funkciójuk azért nem teljesen protokolláris. Legtöbb helyen még a templomok belsejében is lehet fényképezni az imátkozókat,az sem zavar senkit.

 

Ha rendőr irányítja a forgalmat (kb. minden 2. utcasarok), akkor ne menj át tilosban!

Előzmény: hobe (42)