Datolyás arab aprósüti (kak bi tamr)
tészta: 25 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, víz
A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, annyi vizet adunk hozzá, amivel kemény, rugalmas tésztát tudunk gyúrni. 1 órát hűtőben pihentetjük.
töltelék: 25 dkg datolya, fél bögre víz, 1 bögre apróra vagdalt mandula vagy bokori mogyoró, 2 ek citromlé, 1 kk őrölt fahéj
Összefőzzük a datolyát a vízzel, addig kevergetjük, nyomkodjuk, míg krémszerűvé nem fő. Ezután lekapcsoljuk a lángot és hozzáadjuk a mandulát, citromlevet és fahéjat.
A tésztát vékonyra nyújtjuk (kb. 3 mm). 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kb 40 db lesz belőle.
Minden korongra teszünk egy kiskanálnyi tésztát. Félbe hajtjuk, a hajtást villával lenyomkodjuk. Ezzel összezárjuk és egy csinos kis mintát is kap a széle. Sütőlapra tesszük. Előmelegített sütőben mérsékelten meleg hőmérsékleten addig sütjük, míg enyhén rózsaszínű lesz. Fahéjas vagy ánizsos porcukorral megszórjuk.
Állítólag hetekig eláll lezárt dobozban :-P Nálunk 1 nap alatt elfogyott. Legközelebb többet kell csinálni.
Holnap teszek be hozzá képet, még nincs letöltve. Nagyon csinos lett :-)
Amúgy a Jordániában vásárolt szakácskönyvből csináltam. Aszalt datolyát használtam hozzá, amit most találtam meg a szekrényben, volt vagy 3 éves szegény :-DDD