Meister Creative Commons License 2005.04.07 0 0 19217
Az MS SQL kliens gázos, mert az nem ingyenes, sőt, az az MSDE-nek sem képzi részét. Jó lenne tudni, miért kell ez hozzá. Legolcsóbban talán az MS SQL2000 Development Edition-ével lehet megvenni, csak nem hiszem, hogy az jogszerűen használható, tehát ennek nyomozz utána.

MIDAS nem tudom mi, másik kettő free, olyannyira, hogy az MSXML és az ADO az XP-ben benne is van, egy nem is túl régi verzió, tehát azzal szinte biztos menni fog minden.
Ha nem XP-hez kell, akkor MSADO leszedhető a microsoft.com/data oldalról, és talán az MSXML is, de ahhoz inkább a 6-os explorer-t telepíteném, abban benne van.

MS SQL2000 Runtime Liszensz azt jelenti, hogy ha én alkalmazásfejlesztő vagyok, megvehetem ezt a liszenszt, és ezzel az MS SQL szervert hozzá adhatom a saját magam által fejlesztett program mellé, azzal a kikötéssel, hogy a cég, aki megveszi a programom, a SQL szervert CSAK az én progimmal használja, és más feladatra nem használhatja.

Ha tudnánk milyen progihoz kellenek ezek, és hogy azt hányan használnák egyszerre, akkor lehet, hogy az ingyenes MSDE2000-t ajánlanánk, aminek fő hátránya, hogy egyszerre max 8 konkurens lekérdezést futtathat, ami ez után jön, azokat is futtatja, de lassítva (nem nagyon), tehát kb. 25 aktív userig fasza, afelett csak akkor, ha nem nagyon adatbázis-igényes az alkalmazás. Persze MSDE2000-ből még más is hiányzik, de ezeknek ezen a fórumon utánamenni kissé nehézkes lenne, olvass utána.
Előzmény: Zeusz77 (19216)