non+ultra Creative Commons License 2005.03.24 0 0 12

Szerintem a nagyfrekvenciás lágyítás nem működik, sima átverés. Az ajánlott likeket megnéztem, kapásból néhány dolog szúrja a szememet. Nézzük:

http://www.flodravin.hu/

 

A" FLODRAVIN készülék indukciós tekercse által a csõvezetékben kialakított nagyfrekvenciás mágneses tér dinamikus úton bontja meg a vízben oldott hidro-kalcium-karbonát molekuláinak ionkötéseit, s ennek következtében kicsapódnak a kalciumsók. A keletkezo vegyületek azonosak a mészkovel, ám újonnan kialakult kristályaik alakja másféle romboid alakú hasáb, ún. aragonittípusú kristály"

 

-a mágneses tér képtelen "megmozgatni" a molekulákat, atomokat, a hőmozgás már néhány kelvinen (-270 fok) is erősebb, szobahőmérsékleten meg főleg. Ami képes lenne bármit is tenni, az az elektomos tér - pl. az LCD-kijelzők is így működnek. De az LCD-kijelzőkben csak irányba állítják a molekulákat, ami a tér kikapcsolása után rögtön megszűnik. Az átkristályosítás elektromos impulzusokkal némiképp olyan, mintha hajszárítóval akarnánk egy kártyavárat lebontani, és egy másikat felépíteni belőle.

-"dinamikus úton bontja meg a vízben oldott hidro-kalcium-karbonát molekuláinak ionkötéseit, s ennek következtében kicsapódnak a kalciumsók" Ez elég nagy zagyvaság. Mi az a "molekulák ionkötése"? A vízben hidrokarbonát anionok, kalcium és magnézium kationok vannak oldva, azaz nem ionkötés van közöttük, hanem hidrátburok. Ebből mészkő nem keletkezhet, mert az karbonát, nem hidrokarbonát. Ahhoz széndioxid-gáznak kéne távozni, de az zárt csőrendszerben nem megy. Ezért válik ott ki a vízkő, ahol a víz szellőzik, ill. ahol melegszik, mert a meleg víz nem oldja a széndioxidot. Azaz a bojlerben és a mosógépben. Szóval a hidrokarbonát-ionból nem tud a mágnes, csakis vízoldható hidrokarbonát-kristályt összevarázsolni, az meg, mivel vízoldható rögtön fel is oldódna, ha feltesszük hogy egyáltalán keletkezik.

-ha nem tartjuk magunkat a királyi bölcsességhez, hogy karbonátokról, mivel azok nincsenek, szó ne essék, akkor még az is felvethető, hogy nem aragonit keletkezik közönséges hőmérsékelten és nyomáson, hanem kalcit, szóval ha a mágneses tér ilyen ügyesen helyezi az atomokat egy nem stabil kristályszerkezetbe, akkor én inkább a "grafitból gyémántot" projektben látnék fantáziát a "kalcitból aragonitot" kutatást pedig hagynám unalmas nyugdíjas éveimre :-)

-"A magnetikus eljárással kezelt kemény víz felveszi a lágy víz fizikai tulajdonságait. Ez a víz a csovezetéken történo átfolyása során feloldja a már meglévo kemény lerakódásokat, s ezáltal az oldat ismét telítetté válik. Ez a folyamat megegyezik a természetes lágy víznek, például az esovíznek kozeteken való átfolyásával, melynek során az esovíz ásványi anyagokban dúsabbá válik." -Az esővíz nem azért oldja a mészkövet, mert lágy víz, hanem mert esés közben beleoldódik a levegő széndioxidja, aminek segítségével vízoldható hidrokarbonáttá alakul a karbonát. A széndioxid távozásával tud a folyamat visszafelé lejátszódni és mészkő ismét kiválni. Azaz kizárt hogy a korábbi lerakódásokat feloldaná, mert ahhoz szén-dioxidot kellene adagolni.

 

Van még néhány rettenet, de már ennyiből is látszik a dolog sarlatánság jellege.

 

Amúgy a téma úgy kezdett érdekelni, hogy azt teszteltem, hogy vajon netes kereséssel rá lehet-e jönni az Ökomag-mágnesgolyó hatástalanságára.

 

Az erről írt gondolataimat belinkelem, de ha nem menne, itt van:

http://www.bela2.sulinet.hu/blum/cikkek/magnes/magnes.html