2A3_SE Creative Commons License 2005.03.23 0 0 7925

a franc sem gondolta, hogy az ócska szocialista-magyar EAG egyszer ilyen nagy sztár lesz, a sok korszerű "tőkésimport" mosfetek (el)füstölgő birodalmában:-))

 

az ea057 és 080 trafói nem voltak eredetileg, de a trafóüzemben utángyártva sem komolyabb impregnálással ellátva, sokszor még a csévetest is szabadon csúszkált a vason.. Nem ez akadályozza meg tehát, hogy nem érdemes áttekerni őket, hanem az, hogy a kimenők elég egyszerű, de mégis osztott tekercseléssel készültek. Ahhoz, hogy a primerbe belenyúlj, szét kell baszni az egész cuccot, akkor meg már ugyanott vagy, mintha újat tekertecc egy jobb vasra. Az ea057 kimenő azonban úgy jó, ahogy van, hallgatható, zenei, középkategóriás végfokot lehet köréje keríteni. (Jellemző, hogy a HFM tekertetett a gyárral 8 ohmos kimenőket a Spendorukhoz illesztve, de az eredeti 15 Ohmos trafó mégis jobban szólt.) 

 

A hifistáknak nagyobb gond az, hogy alig lehet minden szempontból két egyforma kimenőt találni, hiszen eredetileg nem volt ilyen szigorú követelmény az üzemszerű felhasználásban. A gyári tűrésben még benn levő trafók azonban sztereó erősítőként használva, a frekvenciaátvitelben nem mindig futottak korrektül együtt, így a tökéletes térleképezéshez már szerencse kellett. (Oszcilloszkópon mérve a különbségi jeleket, lehetett egy kicsit simlizni például azzal, hogy a visszacsatoló láncban egymástól néhány pikofaráddal eltérő kondikat tenni a bal-jobb csatornába, de szerencsétlen esetben ez még szarabbul is szólhatott a fázistolás miatt. Ilyen nem tökegyforma kimenőtarfóim még talán nekem is rozsdásodnak valahol.)

Előzmény: _Fefe__ (7923)