Dr. Laufer Gabor Creative Commons License 2005.03.10 0 0 10319

Kedves Mandyka,

 

26 éves vagyok, 8 évig szedtem a Tri-Regol fogamzásgátló gyógyszert. Tavaly októberben hagytam abba,mivel babát szeretnénk. Januárban elkezdtük a baba projectet. Elsőre sikerült is,de sajnos a 4.hét végén volt egy spontán vetélésem aminek nem volt művi következménye. Akkor nem mondtak semmit csak azt,hogy kis terhesség volt és próbálkozhatunk 6 hét után újra. A gyógyszer abbahagyása után rendesen megjött, 28 naposak a ciklusaim,a ciklus kb. közepén van peteérésem is amit a reggeli hőmérés ki is mutat. Szerinted(szerintetek) ki kell vizsgáltatnom magam a vetélés miatt vagy ne törődjek vele egy darabig? Mitől lehetett ez?

 

Ne torodj vele. A terhessegek 10%-a vetelessel vegzodik, tehat majdnem resze az anyasagnak. Es utolag nem lehet kideriteni, es egy veteles utan nincs orvos aki hajlando "utananezni". Nyugodtan essel teherbe.

 

Gabor

-------------------

Kedves malnalekvar,

 

28 éves vagyok, a férjemmel a közeljövőben babát szeretnénk. A dokim azt mondta, hogy ha eszem elég zöldséget/egészségesen táplálkozom akkor semmi szükség a terhesség előtt/alatt külön vitaminpótlásra. Sokat olvastam a "magzatvédő" vitaminok (folsav, elevit stb.) szedése kontra óriásbébi problematikáról. Mi az igazság kellenek a vitaminok vagy sem?? Mennyit szedjek belőle, melyiket ajánlod?

 

Mivel lehetetlen tudni, hogy minden vitamin jelen van-e, en hive vagyok egy tablettanyi terhes noknek gyartott multivitaminnak naponta. Nem tudom milyen nevuek vannak nalatok, en USA-ban elek.

 

Gabor

--------------------

Kedves Himba,

 

Március 15-re várom a következő vérzésemet, de tegnap óta kevés barnás folyásom van, és a mellem is nagyon érzkékeny lett (soha nem volt még ilyen, 27 éves vagyok).

A vérzésemmel még nem igazán voltak problémáim, egy-két napos eltérés is ritkán szokott csak lenni. Ami pedig a mellemben van, azt soha nem éreztem még.

Kicsit furán érzem magam ezekkel a tünetekkel kapcsolatban, nem vagyok biztos abban, hogy érdemes-e orvoshoz mennem. Egyátalán, mitől lehet mindez?

 

Esetleg terhessegtol. Ha nem jon meg, varj egy hetet es csinalj egy terhessegtesztet.

 

Gabor

--------------------

Kedves Jadviga13,

 

10 hetes kismama vagyok, együtt öt éve egy cicával egy lakásban, és egy friss negatív toxoplasmosis véreredménnyel, ami arra utal, hogy én még nem kaptam el e fertőzést.
Az iránt érdeklődnék, hogy milyen gyakran kell ezen értéket megnézetni (havonta?kéthavonta?), hogy egy esetleges friss fertőzést időben kezelni lehessen, hogy a magzat ne károsodjon? Vagy azonnal ajándékozzam el a cicát?

Ha ot eve megvan a cica, es nem engeded ki csavarogni, nem valoszinu hogy hirtelen toxot kap, es igy te sem. (Ebben az esetben) nem kell hogy elajandekozd, de az urulekehez ne nyulj hozza (hagyd hogy mas csinalja) a biztonsag kedveert.

Ez eleg ovatossag enszerintem (a te esetedben).

 

Gabor