toccata Creative Commons License 2005.03.06 0 0 102
Nos, elhoztam onan, hogy itt, egy helyen legyen a többivel:

MÁKOS GUBA



Hozzávalók:

3 tojás
3-4 evőkanálnyi kristálycukor
3-4 csepp vaníliaaroma
1 liter 3,6 %-os tej

Mákhoz:
6 evőkanálnyi darált mák
2-3 evőkanálnyi kristálycukor
1 citrom
csipetnyi őrölt fahéj

ízlés szerint mazsola
Vaj



Elkészítés:

Először egy nagy keverőtálba feltörök 3 tojást, hozzáteszek 3-4 evőkanálnyi cukrot, 3-4 csepp vaníliaaromát, aztán az egészet kézi habverővel összecsapkodom. Mikor ezzel megvagyok hozzáöntök 1 liternyi tejet. Jöhet a gyors kifli szeletelés és már hullhatnak is bele a cukros-tojásos tejbe a karikák. Jól beleforgatom őket, és félre teszem pihenni.
Amíg a kiflik „fürdőznek” összeállítom a mákot. 6 evőkanálnyi darált mákhoz hozzáteszek 2-3 evőkanálnyi kristálycukrot, hozzáreszelem 1 megmosott citrom héját, és már csak egy csipetnyi őrölt fahéj hiányzik a mákhoz. Az egészet összekeverem és már jöhet is a mákos guba összeállítása.
Fogok egy sütőtálat, kivajazom, aztán beleteszek egy réteg kiflikarikát, majd jó alaposan megszórom a fahéjas citromos mákkal, aztán jön még egy réteg kifli, még egy kis mák, aztán a tálban maradt tejet ráöntöm.
Mielőtt a sütőbe tenném a mákos gubát rátördelek egy kis vajat, hogy ráolvadva a kiflik ropogósra sülhessenek.
15-20 perc alatt kívülről ropogósra, belülről lágy, krémesre sül a mákos guba.
Előzmény: chupi (101)