-guess.who- Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8253

Queeny #8231
bamboo nigra -> Phyllostachys nigra

 

Stiglinc #8232
"megígérte, hogy a tófólia nem lyukad ki :-), de neki egyre kevésbé hiszek..."
Köszönöm kedvességed! :D
Amúgy nem azt mondtam, hogy nem lyukad ki, hanem azt, hogy lehet javítani, és nem szokása normál állapotban kilyukadni...
Azért egy agresszív bambuszrügy folyamatos nyomásának nem hinném, hogy ellen tudna állni sokáig. Nekem egy pántlikafű (Phalaris arundinacea) fúrta át, pedig az nem éppen bambusz. Szerencsére víz feletti részen...

 

Talpfa #8237
"végig lankásan soderföveny van"
Növények szempontjából a sódernál jobb a homok és iszap, meg egy kis agyag keveréke, esetleg kifejezetten kerti tóba szánt földkeveréket is lehet hozzá adagolni. Ebben aztán nő a dzsungel, eltüntetve a tő széleit. :)

"Nagyon szépen mutat a pettyegett lizinkával (sárga virágai vannak) bokrokban"
Ha a vidrafüves ismerősnél jársz, nem kérdeznéd meg, hogy nem tud-e véletlenül fürtös lizinkát (Lysimachia thyrsiflora) beszerezni valahonnan? Nálunk kipusztult, utoljára Egerbaktán fordult elő, akkor fokozottan védettként. :(
A németeknél láttam botanikus kertben, elvileg kertészetekben is előfordulhat; és egy itthoni tavas ember fényképén is láttam cserepes, tehát vásárolt példányt.

 

Stiglinc #8241
Hát az az egy biztos, hogy a képen nem fátyolka-lárvák vannak... Meg minek is mennének oda? Levéltetveket esznek, azt pedig nem látok ott... :)

 

Stiglinc #8247
Az aranyvesszőt szerintem mindenképp termeld ki, ne hagyd ott megtelepedni. A sédkendernél ugyanezt inkább csak "nem ártana" címszóval mondom. :)

 

Talpfa #8249
A martilapu (Tussilago farfara) remekül jelzi a magas talajvizet. És ha végiggondolod Stiglinc korábbi írásait, éppen az a lényege a tavának, hogy nagyon magas a talajvíz. :)
Mindenesetre a fóliás megoldást továbbra is javasolom, de úgy lenne érdemes megcsinálni, hogy természetesen a tó szélei "beleolvadjanak" a környező talajba. Egy helyen láttam, hogy azt csinálják, hogy gyeptéglákat ásnak ki a szegélyben, és alá hajtják a fóliát, majd a gyeptéglákat visszateszik. Így egész gyorsan el lehet tüntetni a széleket. :) Emellett pedig -pláne egy ilyen, békás tónál- nem kell félni az iszaptól. A növények meghálálják, és ha az ember homokkal keveri be, majd a behelyezés után homokréteggel leborítja, akkor nem zavarosítja a vizet sem. :)