Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.02.28 0 0 593
Elmélet jön, aki nem szereti, annak lapozás. :-)

Szóval revideálnom kell a nézeteimet! Fölöslegesen tettem megjegyzéseket, mert a sportági szakszövetségnek nem dolga a plebsszel foglalkozni, csak az utánpótlás-neveléssel.

A Magyar Köztársaság sporttörvénye (2004:I.) egy nagyon szívhezszóló rizsa-premabulummal kezdődik, ahová gyakorlatilag minden be van sűrítve, amivel le akarták tudni a szabadidő-sportot (ahogy a törvény nevezi, mert a tömegsport szó egyáltalán nem szerepel benne).

A Magyar Köztársaság állampolgárait megilleti a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való alkotmányos jog. A testkultúra az egyetemes kultúra része, az egészségvédelem (a megelőzés és a rekreáció) fontos eszköze, a szabadidő eltöltésének társadalmilag is hasznos módja. A testnevelés és a sport jelentős szerepet tölt be az ifjúság erkölcsi-fizikai nevelésében, a személyiség formálásában.
Az állam feladata ezért, hogy közérdekből segítse elő az állampolgárok testneveléshez és sportoláshoz fűződő joga gyakorlati megvalósulását, és támogassa a civil szervezetek keretében kifejtett, tisztességes és az esélyegyenlőség jegyében is folytatott sporttevékenységet, ideértve a fogyatékosok sportját is. Az állam az ifjúság egészséges fejlődése érdekében biztosítja a közoktatás és felsőoktatás testnevelését és sportját, valamint az intézményen kívüli diáksportot. Az állam a szabadidősport és a diáksport támogatásával is előmozdítja a mozgásgazdag életmód elterjedését, a rendszeres testedzést. Az állam támogatja a versenysportot, sportolóinknak a nemzetközi sportéletben való részvételét, kiemelkedő jelentőséget tulajdonít az olimpiai és a paralimpiai eszmének. Az állam erősíti a sport egyes területein a piaci viszonyok kialakulását, a sporttal összefüggő üzleti vállalkozásokat, biztosítja a testkultúra fejlesztését szolgáló képzés feltételrendszerét. A testnevelés és a sport fejlesztését össze kell hangolni az egészségügyi célkitűzésekkel, a környezet- és természetvédelemmel, valamint a területfejlesztéssel. Az állam feladata, hogy hozzájáruljon a sporttal kapcsolatos önveszélyeztető káros tendenciák (pl. dopping) csökkentéséhez, gondoskodjon a sportrendezvények biztonságáról, a sportolói személyiségvédelemről, a sporthuliganizmussal szembeni fellépésről.




Ezek után jön a meghatározás:
1. § (1) Sportoló az a természetes személy, aki sporttevékenységet végez.
(2) Sporttevékenységnek minősül a meghatározott szabályok szerint, a szabadidő eltöltéseként kötetlenül vagy szervezett formában, illetve versenyszerűen végzett testedzés vagy szellemi sportágban kifejtett tevékenység, amely a fizikai erőnlét és a szellemi teljesítőképesség megtartását, fejlesztését szolgálja.
(3) Versenyszerűen sportoló (a továbbiakban: versenyző) az a természetes személy, aki a sportszövetség által kiírt, szervezett vagy engedélyezett versenyeken, vagy versenyrendszerben vesz részt. A versenyző vagy amatőr, vagy hivatásos sportoló.
(4) Hivatásos sportoló az a versenyző, aki jövedelemszerzési céllal foglalkozásszerűen folytat sporttevékenységet. Minden más versenyző amatőr sportolónak minősül.



A nem egyesületi tag sportolók ezzel gyakorlatilag el is vannak intézve: definiálták őket, mehetnek haza.
Majd a törvény egy éles kanyarral áttér a versenysportra, és a szabadidőről többé alig esik szó. Pontosabban még két helyen fordul elő: először ott, ahol lehetővé teszi, hogy a sportszövetség rajtengedélyt adjon a szabadidősportolóknak a versenyekre, majd ott, ahol a miniszter feladatai le vannak írva:
i) programokat dolgoz ki a szabadidő-, a gyermek- és ifjúsági sportnak, a nők és a családok sportjának, a fogyatékosok sportjának, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok sportjának, a köz- és felsőoktatás sportjának, valamint a sportpiac fejlődésének a támogatására, e programokban biztosítja az esélyegyenlőséget, a programok kidolgozását a népegészségügyi érdekek hatékony érvényesítése céljából az illetékes miniszterrel együttműködésben végzi,



A törvény többi részében csak a versenyportról esik szó. Ami a népegészségügyet meg az Alkotmányban leírtakat illeti, az ki van pipálva ezzel.

Tehát nem a MASZ tehet a dologról: ők csak azt csinálják, ami a törvényben le van írva. A sporttörvény maga ilyen egyoldalú. :-( Nesze neked, egészséges életmód meg népegészségügy...