Dr. Laufer Gabor Creative Commons License 2005.02.07 0 0 10098

Kedves cherry26,

 

Most yadine-t szedek fél éve, sokszor van köztivérzésem. Minden hónapban több napig. Mi lehet az oka?

 

1. Neha elfelejtesz egy tablettat

2. Tul gyenge neked


Annó 10 éve azért kezdtem el fogamzásgátlót szedni mert 30 napból 14-21 napot erősen menstruáltam. Ha most ennyi idő után abbahagynám van e esélyem arra, hogy esetleg a szervezetem beáll egy normális menstruációs ciklusra?

Csak ugy tudhatod meg, ha kiprobalod. 10 ev alatt sok minden valtozhat.

 

Gabor

------------------------

Kedves mariet,

 

Nem tartom szamon az elozo hozzaszolasokat, kerdeseket, mindig mindent le kell irni.

 

Gabor

------------------------

Kedves Greeta02,

 

Holnap leszek betöltött 37 hetes varandos ikerbabaimmal. Az also - ahogy az orvosok hivjak "A" magzat - fejfekvéses, a felsö - "B" magzat - viszont hosszu ideig tarto medencefekvésbol kb 4 hete atfordult harantfekvésbe.

Kérdésem, hogy szerinted elöfordulhat -e hogy  Ö még atfordul valamelyik iranyba - mivel mindketten közel 3 kilo sulyuak en ugy gondolom mar nagyon pici helyük van forgolodni  - ha pedig nem,  akkor a hüvelyi szülés teljesen ki van zarva?

Az orvosom szerint az elsö baba kibujasa utan,  a masodik babát  labra lehet forditani. Amit viszont nem szeretnék : az elsö baba huvelyi megszulése utan, esetleg csaszarozni kelljen a masodikat.

 

Pedig bizony az gyakran elofordul ikrekkel (A huvelyi, B csaszar). Es ezt meg kell hogy engedd az orvosodnak, mivel csak igy van esely arra, hogy egyaltalan megprobalja a huvelyi szulest.

A baba meg megfordulhat, az utolso pillanatig. Ugyan ez sok mindentol fugg, de megfordulhat. Ha harantfekvesben van a masodik baba, es ugy is marad, a huvelyi szules valoszinusege minimalisra csokken. Ha eleg bator az orvos, megprobalhatja az elsot huvelyiben, es attol fuggoen hogy milyen modon fekszik a masodik, fordulhat igy is, meg ugy is, meg maradhat ugy. Harantbol nincs huvely szules (ha ugy marad).

 

Gabor

---------------------------

Kedves szösszenet1,

 

27 éves vagyok, 0 terhesség, 0 gyerek, novemberben hagytam abba 3,5 év után a fogamzásgátló szedését (Minulet, "közepes" hormontartalmú, 2 féle hormont tartalmaz, sose volt vele panaszom). Azóta rendre szépen megjön a menstruációm 30-32 napra, ahogy rég, a tabletta szedése előtt. De csak 1-2 napig tart, inkább 1, mint 2. Tablettával 3-4 nap volt, előtte 5-6 nap. Azt szeretném kérdezni, hogy normális-e ez. Mivel egyéb panaszom nincs, és végül is egyáltalán nem zavaró, hogy ilyen rövid a menstruációm, sőt, nem mennék orvoshoz, csak ha ez valamiféle zavarra utal. Nyár közepétől már azért próbálkoznánk a babával, szóval ha lehetséges, addigra szeretném normalizálni a ciklusaimat.

 

A rovid ciklusnak gyakran semmi jelentosege nincs. A tablettan nem szamit, mert az "mesterseges" (a ciklus). Ettol még nyugodtan lehetsz terhes.

 

Gabor

------------------------

Kedves Felicitasz,

 

sokadik olyan barátnőm, akinek rajtam keresztül segítettél itt és válaszoltál mindenféle általam feltett kérdésére, szintén anyuka lett időközben és a kisfiával együtt üdvözöl és köszöni, meg én is.

Orulok, gratulalok.

 

Gabor

------------------------

Kedves Kisujj,

 

A 13. hetemen tartok (pontosan ma vagyok 12+5) és péntek éjszaka (sajnos nem először) vérezni kezdtem. Friss, piros vér volt, nem darabos és másnap reggelig tartott. Azóta "csak" sötétbarna folyásom van, szinte folyamatosan.

A szombati UH szerint a baba szívműködése, mozgása jó, a lepény ép, nincs leválva, hátsó falon, a méhszájtól távol tapad, a méhben bevérzés nem látható. Méhszáj teljesen zárt.

Az orvosom szerint a vér a méhnyakból származhat, pihenést ítélt.

Sajnos nem kérdeztem meg pontosan mit is jelent ez a méhnyaki vérzés, csak annak örültem, hogy a baba jól van. Szóval a kérdésem az lenne, hogy mi okozhat ilyen vérzést és a pihenés vajon teljes ágynyugalmat jelent? Mennyire veszélyezteti ez a babát?

 

Az ilyen verzes bizony leginkabb a mehlepeny iranyabol jon. A mehnyak "csak ugy" nem verzik (kiveve szex utan, de ezt nem emlited). A babat ez veszelyezteti, terhesseg ezen stadiumaban bizony ez lehet egy fenyegeto veteles jele. Az egyetlen amit tehetsz, ahogy az orvosod mondta, pihenes. Es az minel tobb, annal hatekonyabb. Ha meg tudod oldani hogy agyban maradj, az a legjobb. Ha nem, akkor minimalis terheles javasolt. A szexet melloznem helyedben ameddig ez nem stabilizalodik.

 

Gabor

-------------------------

Kedves Allia,

 

Ha az LH teszten csak halvány teszt csík van, viszont a pg53 erőseny páfrányos, akkor valószinűsíthető a peteérés, tüszőrepedés, vagy hagyatkozzak az LH tesztre inkább, és akkor ebben a ciklusban még nem voltam fogamzóképes?

Az LH teszt pontosabb. Na de attol hogy az negativ, meg nyugodtan lehetsz egyutt a paroddal, ugyhogy alapjaban "nem szamit". Gondolom nem kell "sporolnod" a szexszel (:-)?

 

Gabor