ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.01.26 0 0 248

Nyamm.. Hétvégén knefét sütöttem már sokadszorra. Nem is ezért írok, hanem mert szórtam bele egy kis csomag apróra vágott kandírozott ananászt és naggggyon finom lett :-D Az eredeti szirupos, nehéz süti kapott egy kis friss gyümölcsös, savanykás beütést, ami nagyot lendített rajta, pedig már eredetileg is a kedvencem.

 

Szóval a recept (bocs, ha már írtam)

Knefe (arab sajtos edes sutemeny)
 
* Haromnegyed csomag (30 dkg) kadaifi (van azt irjak ra, hogy knefe vagy kunefe) tesztat szettepkedunk egy nagy talban.
Leontjuk 10-15 dkg olvasztott vajjal, amivel jol atmancsoljuk, hogy mindenhol erje.
* Egy kozepes tepsibe sutopapirt teszunk. Rateritjuk a teszta felet. Kezzel kicsit lenyomkodjuk.
* Ramorzsoljuk az elozo este ota hideg vizben a'zo halumi sajtot (25 dkg-os a csomag, ha jol emlexem) Az aztatas azert kell, mert kulonben rettento sos volna a sajt. Lehet turoval is dusitani.

* Most jon az opcionalis aprora darabolt mareknyi kandirozott ananasz.
* Megszorjuk leheletnyi fahejjal, szerecsendioval, gyomberrel, orolt szegfuszeggel - te tenyleg csak leheletnyivel! Nem szabad nagyon kierezni a vegen belole egyiket sem, de ez ad neki egy pluszt. Ezt sok helyen elhagyjak, de kell hozza!
* Rateritjuk a teszta masik felet, tenyerrel lenyomkodjuk. Egy mareknyi durvara vagott pisztaciat szorunk a tetejere. Elomelegitett, de nem tul forro sutoben kb fel oraig aranybarnara sutjuk.
* Amikor kivesszuk, raontjuk a szirupot.
 
Szirup:
1 bogre (2,5 dl) cukrot fel bogre vizzel addig gyongyoztetunk, mig
attetszove nem valik es elmegy a habja. Lezarva belekeverunk 2 ek
citromlevet, 1 tk narancsviragvizet, ha van, akkor meg 1-2 ek mezet
(aromasabb lesz). Langyosan ontjuk a forro tesztara.