ovis program Creative Commons License 2005.01.23 0 0 8756

Ó, nem vettem sértésnek, söt, örülök, hogy egy ilyen erös kérdést szegezett nekem, lehetöséget adva arra, hogy kitérjek olyan részletekre, amelyek talán nem elég világosak a program szövege alapján. :-)

 

Elöször is: az Ovis program nem akarja megváltani a világot. Még csak Budapestet sem - csupán, amennyire erejéböl telik, szeretné jobbá tenni a várost. A programot alkotó projektek egy része olyan kezdeményezésekböl áll, amelyek, elsö lépésként legalábbis, fel akarják hívni a figyelmet a város égetö problémáira. Más projektek nem a Horizont Kutató Intézet által kivitelezett akciók, hanem mások csinálják, illetve fogják csinálni, és egyrészt mi is szeretnénk majd ezekben részt venni, hol hivatalosan, hol nem hivatalosan (gondolok itt pl. a házfoglalás szellemi és konkrét oldalára), de mindenesetre fontosnak tartjuk öket, és támogatni szeretnénk.

 

A városvezetés a decemberi közmeghallgatáson rendkívül pozitívan reagált a beadványunkra, azt mondták (Demszky Gábor és Schiffer János), hogy szeretnék beépíteni az Európa Kulturális Fövárosa 2010 Budapest pályázati anyagába, és hogy a további együttmüködéstöl sem zárkóznak el. Ez lényegében most ott tart, hogy kiválasztottunk - mmint mi, a HKI - két-három projektet a programból, ami hamarosan a tervezgetés szintjéröl a konkrét megvalósítás mezejére lép. Az egyik a Tiltott Zóna Nyitott Fotográfiai Mühely, amire már jópár amatör és profi fotós jelentkezett, készül a lista a helyszínekröl, februárban felvesszük az épületek és más helyszínek tulajdonosait, hogy végleges listát készíthessünk, s összeállítsuk a Mühely ütemtervét. Így márciusra ez a projekt be indulhat, nyáron vagy összel pedig megtarthatjuk a kiállítást és a könyvbemutatót. A másik projekt az üresház túra és az azzal egybekötött vitaest illetve vitaestek, üresház-koncepció workshopok. Ehhez az elsö lépés az adabázis összeállítása, majd a folyamatos frissítések, bövítések mellett a tulajdonosokkal való kapcsolatfelvétel. Hogy ez mikorra indulhat be, még erösen kérdéses, elsösorban attól függ, milyen gyorsan haladunk az adatbázissal és hogyan reagálnak az ingatlantulajdonosok - a legtöbb esetben ingatlanholding cégek és önkormányzatok...

 

(A harmadik projekt egy külön futó, de a témához kapcsolódó kiállítás, a Kifordított galéria)

 

Azt, hogy a városvezetés tetszését elnyerte az Ovis program, nem csak a közmeghallgatáson adott reakció és a Víz és metropolisz címet viselö pályázati anyagban olvasható részlet bizonyítja, hanem pl. a XVIII. kerületi önkormányzat épp a napokban írt ki egy pályázatot képzömüvészeti és iparmüvészek számára, tüzfalak és lakótelepi falfelületek dekorálására. Azt gondolom, egy olyan civil kezdeményezésnél, ami épp az elmúlt hetekben-hónapokban kezdett szervezödni (ráadásul nem holmi befolyásos szakmabeliekböl álló csoport, hanem lokálpatrióta hozzáállású lelkes fiatalok által) ezek elég jó eredmények. A városvezetés újbóli megkeresése is február-március környékére várható, elöbb egy széles tábor kiépítését tartjuk szükségesnek, nem csak azért, hogy felmutathassuk, mint társadalmi hátteret, hanem - és talán sokkal inkább ezért - megtudjuk, melyik projekt nyerte el a városlakók tetszését, és melyek azok, amik legalábbis még csiszolásra, átalakításra szorulnak. Ezen kívül van egy harmadik oka is annak, hogy az intézményeket csak valamivel késöbb szeretnénk konkrétabb tárgyalási alappal, elképzelésekkel megkeresni: éspedig az, hogy szeretnénk más szervezetek és magánszemélyek témába vágó projektjeit is bevonni, segíteni a már elkezdett vagy csak ötletként felmerült kezdeményezések megvalósítását segíteni.

 

A csapatépítés persze messze nem az egyes emberek "gyüjtését" jelenti, szeretnénk együttmüködni más helyi civil szervezetekkel, egy részükkel már szinte bizosan meg is valósulhat egy gyümölcsözö együttmüködés (pl. Védegylet, Artemisszió Alapítvány, Képzömüvészeti Intermédia Tanszék, Indymedia.hu). Továbbá ahhoz, hogy valaki hozzátegyen bármit is az Ovishoz, vagy beleszóljon, nem kell belépnie a Horizont Kutató Intézetbe, és nem is feltétel, hogy más szervezetnek tagja legyen.

 

a további kérdéseket is örömmel fogadom, remélem, sikerült meggyöznöm róla, hogy az Ovis program nem egy üres lufi meghámozva:)

Előzmény: courage the dog (8752)