Maz Creative Commons License 2005.01.20 0 0 318
Mi volt a technikájuk? nézdd meg a belinkelt képet. Az volt az. Bátyáméknak még voltak olyan öregjeik, tiszteseik, akik a füredi 2-ben voltak kopaszok. Ők mesélték, hogy olyan ZiLjeik voltak, amik tréleren vitték a rakétákat, és a tréler kerekeit is meg lehetett hajtani. Ez pedig pont a belinkelt ZiL-157 KV-re illik, ami az SA-2(vagy SA-3, rakétákat nem ismerem) szállítójárműve. Másfelől egy repülőtér közelében illik gondoskodni légvédelemről ugye.



Mégegyszer:

A magyar R-300 (SCUD-B)rakétadandár Tapolcán állomásozott, ha jól emlékszem hk dandár volt a fedőalakulatuk és 9 MAZ-543 indítóállványuk volt. '95-ben ezek közül 7 került teljes megsemmítésre, 2 a Hadtörténeti Múzeum tulajdonába került hatástalanítva. (Érdemes az Erdélyi Lajos volt HM szóvivővel készült riportot elolvasni a TOP-GUN egy régi számában, ő ott szolgált Tapolcán.) kb '97-ig Budapesten tárolták az EGIS gyógyszergyár melletti területen több más a hadtörténeti udvaráról kipaterolt technika mellett(Saját két szememmel láttam jópárszor). Amikor Kecelen megalapult a haditechnikai park, mind a kettő oda került. (Szintén egy régi TOP-GUNban a megnyíló parkról van légi felvétel, ott mindkettő látszik.) Én 2000? decemberében jártam ott, akkor már csak az egyik volt ott.



Na most beszéltem bátyámmal telefonon, légvédelmisek biztosan voltak, viszont állítólag voltak silók is(?), tehát egyszerre lehetett a SCUD rakéták kiszolgáló alakulata is ott. De a légvédelem tuti!!!

Ami számomra kérdéses, hogy volt nekünk SCUD-A is, ISz-2 alvázon (Ilyen is van Kecelen) Na ezek hol voltak? Mert ha Kaposváron, akkor mindenkinek igaza van.
Előzmény: Hpasp (316)