courage the dog Creative Commons License 2005.01.19 0 0 187
Géza fejedelem és Mária Terézia szobrot kap Esztergomban
2005. január 19. 14:58


MNO
Az esztergomi Széchenyi tér felújításának finanszírozásáról szóló szerződést írtak ma alá a városházán – értesítette szerkesztőségünket Esztergom Város Önkormányzata.

A város központjának integrált átalakítása abba a koncepcióba illeszkedik, amelynek célja Esztergom egységes, rendezett városképének kialakítása. Az elképzelések szerint növekszik a Duna-parti város tőkevonzó, lakosságmegtartó képessége és turisztikai vonzereje, emellett új munkahelyek alakulnak ki a beruházás nyomán.

A 600 milliós pályázathoz harmincmillió forintos önerőre volt szükség. A település az önerő előteremtéséhez 18 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Belügyminisztériumtól.

A beruházás kivitelezésének első ütemeként elbontják a Széchényi téri burkolatot, hozzálátnak a közművek átépítéséhez, a berendezések, vezetékek szükséges korszerűsítéséhez. A muzeológusok, régészek feltárják a történelmi értékeket. A mai városközpontban állt egykor a Lőrinc-templom is, melynek maradványai a tér északi végében megtekinthetők lesznek.

A tér dísz- és egyéb burkolóelemeket kap, és átszabják a jelenlegi gyepesített, parkos területet a Szentháromság-szobor körül. Új köztéri szobrok, Mária Terézia és Géza fejedelem kap helyet Esztergom új főterén. A harmonikus összképhez az önkormányzat által terveztetett táblák, egyedi padok, hulladékgyűjtők, burkolathoz illeszkedő ágyásszegélyek, fák, cserjék, virágok is hozzájárulnak.

A beruházás az esélyegyenlőségi szempontokat is figyelembe vette: a területet kisgyermekes családok, mozgássérültek és más fogyatékkal élők számára is akadálymentessé teszik. A hagyományos aszfaltnál drágább, de tartósabb porfírburkolat mentes lesz a kerekes székek gördülését akadályozó, kiemelkedő szegélyektől is. A terv előnyben részesíti az EU szabványaival harmonizáló technológiákat, termékeket, és a környezetvédelmet szem előtt tartó eljárásokat

A díszkővel burkolt, kerthelyiségekkel és éttermi teraszokkal újjáélesztett városközpont nemcsak a Várból idesétáló vendégeket csalogatja. Az egységes, rendezett településkép, a város igényeinek megfelelő rendezvények, utcabálok, koncertek, a kisvárosi hangulatú, pihenésre és szórakozásra lehetőséget és alkalmat nyújtó, szabadon átjárható sétatér kialakulása hozzájárul a polgárok életminőségének javulásához és a kulturális élet felpezsdüléséhez.