digicat Creative Commons License 2005.01.08 0 0 4827
bugmaker:
Új Zélandról fogalmam sincs, nekem csak Dániából utaltak IBAN-ra eddig. Attól függ, hogy a küldő bankjának rendszere fel van-e készitve az IBAN kezelésére. Kézi feldolgozással biztos működik, elektronikusan már nem biztos.
Mivel az IBAN viszonylag új, valószinűleg sok helyen nem is hallottak róla. Még az EU-n belül is vannak olyanok, akik azt sem tudják, hogy nekik van IBAN-juk.

Lakatos Vendel:
Nem azt irtam, hogy a világ minden országában mindenkinek van IBAN-ja, hanem azt, hogy a te (aki Magyarországon élsz) számládat egyértelműen azonositja. Ez azért van, mert kötelezően benne van az ország és a bank azonositója is.
Az IBAN bevezetése előtt a belföldi számlaszám mellé kellett valami egyéb is a nemzetközi utalásokhoz (pl. SWIFT), mivel a 3x8-as számlaszám csak belföldön azonositotta a magyarországi bankot és számlát, az ország pedig egyáltalán nem volt benne. Az IBAN pont ezt a hiányzó részt pótolja, az egész világon egyedivé tesz egy számlaszámot.
A névből feltételezem, hogy nemzetközinek szánják, ha nem, akkor EBAN lenne.
A http://www.ecbs.org/iban/iban.htm szerint Európán kivül még csak Tunéziában használják. Az idő majd eldönti, hogy mennyire lesz nemzetközi (lásd metrikus- és naptárrendszerek).
Egyébként az iban.de-n levő lista nem aktuális, pl. Magyarország és Románia sincs rajta.
Előzmény: Lakatos Vendel (4826)