nohab Creative Commons License 2005.01.06 0 0 4792
Csekk költsége (nyomtatás, postai beszedés díja, etc.) durván 150 Ft/db, amit az alapdíjban "porlasztva" fizet valamennyi ügyfél.

Ez nekem nagyon marketingszagú, mert ha holnaptól mindenki utalná a pénzt, akkor nem lenne mindenkinek 150 Ft-tal kevesebb a díja, de a lényeg az, hogy ha én inkább utalok a csekk helyett, akkor még ezen felül fogok fizetni ~100 Ft-ot, nem e helyett

Tudomásul kell venni, hogy a pénzmozgásnak van költsége, akár így, akár úgy történik. A "papíros" megoldások (csekk, bankfiókban adott megbízás, stb. ami humán ef. közvetlen közreműködését igényli) drágák, tippelem, hogy drágábbak, mint amennyit a pénzintézetek a pénzmozgásért felszámít(!). Az elektronikus pénzmozgások olcsóbbak, de annak is van jól kimutatható IT és telekommunikációs, valamint adminisztrációs oldalról jelentkező költsége, ami -szintén csak tippelem- valójában alatta lehet annak, amit a bank kér érte.

Az utóbbi költségek a fogadóoldalon a csekkes befizetés esetén is megvannak, csak valszeg kézzel kell felvinni a rendszerbe a befizetéseket, illetve valakit (bank, posta, mittomén) meg kell bízni egy feldolgozható formátumú elektronikus összesítésért.

Így a fogadóoldalnak az utalás egyrészt amiatt jó, mert ingyen van, másrészt azért, mert direktben kapja a számlaadatokat, nem kell külön címkéznie a csekkes befizetéseket. Ez utóbbi nyilván megcsináltathatja mással is, de a normál postai csekköltségben nincs benne, vagyis akkor még több lóvé.
Előzmény: ZE (4784)