erozsolt Creative Commons License 2005.01.06 0 0 4774
Magyarországon az a szép, hogy elméletben minden megvan, csak épp semmi nem úgy működik:

---

Amit az EU-tagállamok közötti pénzforgalomról tudni kell!
http://www.pszaf.hu/fogyved/hasznosinf/amit_eupenzforg.htm

Hivatalos cikk arról, amiről itt már sok oldal óta beszélünk. Hosszas kifejtés után tömör összefoglalás a példákban:

2. példa: Eurót utalunk át egy másik tagországba!
Az Ön által kezdeményezett 12 500 euró összegnél nem nagyobb (és természetesen euróban történő) átutalásáért az Ön számlavezető bankja nem számolhat fel magasabb költséget, mintha az átutalás címzettje egy magyar banknál vezetné a számláját. Ehhez az szükséges, hogy Ön az átutalási megbízásán minden esetben feltüntesse a kedvezményezett által megadott nemzetközi bankszámlaszámot és bankazonosító számot. Ezek megadása azért fontos, mert hiányuk esetén számlavezető bankja további költségeket számolhat fel Önnek az átutalásért.

5. példa: Mennyit kell fizetnünk egy 12 500 euró alatti utalásért?
Az euró átutalások díja bankonként változó, hiszen a rendelet nem korlátozza a bankokat saját áraik kialakításában. A rendelet csak azt írja elő, hogy a határon átnyúló euró átutalás árának azonosnak kell lennie a hasonló belföldi euró utalásokkal. Fontos tudnivaló, hogy a bankokat csak akkor kötelezi a rendelet azonos ár alkalmazására, ha az ügyfél az átutalási megbízáson feltünteti a kedvezményezett nemzetközi bankszámlaszámát, illetve a kedvezményezett bankjának bankazonosító kódját. A bankok kötelesek egyszerű, közérthető formában tájékoztatni ügyfeleiket tarifáikról.

2004. március
Magyar Nemzeti Bank
Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

---

Akkor most mit lehet tenni?
Elvileg módunkban áll reklamálni az OTP-nél a következők miatt:
1. 12500 euró alatti átutalásoknál itt a fórumban legalább 20 példa volt már rá, hogy sok ezer forintot számláztak ki, IBAN/BIC kód használata mellett is, amikor egy belföldi átutalás 100 Ft.
2. A bankok kötelesek egyszerű, közérthető formában tájékoztatni ügyfeleiket tarifáikról: csak itt a fórumon belül már majdnem mindenki találkozott azzal, hogy nemhogy nem egyszerű, közérthető formában tájékoztatnak, hanem nem is léteznek egyértelmű tarifák! Egyik átutalás 2000 Ft, a másik 5000 Ft, ugyanarról a számláról, ugyanabba az országba, közel azonos mennyiségre. Személy szerint engem semmilyen formában nem tájékoztattak.
Ami nem világos, hogy mennyi a belföldi EUR átutalás, ugyanis ilyet nem tudom ki szokott végezni. Konkrétan forint számláról EUR-ban magyar számlára mennyibe kerül? Mert ha ez 100 Ft, akkor az IBAN/BIC-nek is 100 Ft-nak kéne lennie!

Ha van ötletetek, hogy hogyan reklamáljuk az OTP-nél?