jarokelo Creative Commons License 2004.12.29 0 0 18554

Szia!

Nyomáspróbázni mindig kell. A padlófűtés csövek elég jó minőségűek, de mindenben lehet hiba, vagy esetleg megsérült. Teljesen természetes, hogy betonozás előtt ellenőrzik. A másik amiért fontos, hogy a kőművesnek a területet úgy kell átadni, hogy igazolva legyen a rendszer tömörsége. Ha a betonozás után kiderül, hogy szivárog a rendszer, akkor a kőműves nem mondhatja azt, hogy a fűtésszerelő hibázott. A helyes eljárás az, hogy a csőszerelés után a helyiségeket kitakarítva és nyomáspróbázva az Építési Naplóban át kell adni a betonozóknak. Amíg a betonozás folyik a területre más nem mehet. Amikor a beton kész és járható, akkor a kőműves természetesen kitakarítva visszaadja a területet a további munkákhoz, úgy, hogy ismét nyomáspróbát kell végezni. Ennek az az értelme, hogyha van hiba az minél előbb kiderüljön, ne pl. a burkolás után.

A nyomáspróba a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy pumpás berendezéssel a rendszert nyomás alá helyezik, majd 24 órán keresztül a berendezés nyomásmérőjén ellenőrzik, hogy csökken-e a nyomás. Ha igen, akkor valahol hiba van.

A nyomáspróba kötelező, erre van előírás, de mindenki érdeke is. A szerelő az árajánlatában díjtételként szerepeltetheti, ha erre nem ad tételt, akkor az árba bele kell érteni, ugyanis ő szakszerű munkavégzésre vállakozik és az ellenőrzés a szakszerűség része. Amelyik szerelő erre nem felkészült, azzal nem szabad dolgoztatni.

Előzmény: amator1 (18549)