LvT Creative Commons License 2004.12.27 0 0 1858
Kedves Mezőbándi!

> Éppen az eltérő anyakönyvezés miatt gondoltam, hogy nem nagyon lehet a két névet megkülönböztetni: attól, hogy egy település katolikus anyakönyvében van három Melchior, a református anyakönyvben pedig két Menyhárt, még lehet, hogy "élőben" ténylegesen öt Menyhárt volt.

No igen, ez a Kőszívű ember fiaiban is tárgyalt probléma. Úgy vélem, nem csak a vezetéknevek nem voltak fixek anno, de a személynevek sem: pontosabban a mai gyakorlattal szemben egy névnek nemcsak egy alakváltozata lehetett, hanem több is, és ez "környezetfüggő" is lehetett volt. Az alapeset., ugye, az András vs. Endre, amit csak a mai szigorú anykönyvezés, és a betta1 által kérhoztatott rigid gyakorlat választott ketté.

Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy valaki családi körben Menyus legyen, de a falu bírája előtt már Melchior: ezt értettem környezetfüggőség alatt.

Ugyanakkor szlovák környezetben külön név volt a Melchior és a Meinhard (ill. folytatóik), így lehetnek olyan területek az országban (emcsak szlovák, de német területen is, és meglehet ilyenek által befolyásolta magyar körzetekben szintén), ahol a két név nem egymás alakváltozata volt, hanem független nevek voltak, akár anyakönyvileg is.

Persze már kérdés, hogy egy retrospektív vizsgálatban összevonjuk-e a névváltozatokat: Menyhért, Menyhárt, Melchior, Merchior, Meinhard stb. Azt hiszem, a legjobb nem összevonni, mert azzal többet torzíthatunk.
Előzmény: Mezőbándi (1856)