Belohin Creative Commons License 2004.12.15 0 0 50
Üdv!

Mivel egyik nagyanyám alföldi származású volt, magával hozta a krumplistarhonya/pásztortarhonya/slambuc készítésének szokását.
Nem szállok vitába azokkal, akik azt állítják, hogy bográcsban az igazi, elvégre az az autentikus készítés. Csak egy kis konyhában túl macerás.
Saját (genetikailag módosított) változat, ami közönséges körülmények között is használható:
Zsiradékban aranysárgára pirítok 1/2 kg tarhonyát. Pirospaprikával megszórom, elkeverem. Hozzáteszek egy jókora fej apróra vágott vöröshagymát, egy-két percig azzal is hevítem. Hozzákeverek egy szál aprított kolbászt. A nagy kukta aljára megy kb. 1 kg kockára vágott kolompér, kis paradicsom/püré/lecsó, só, életízesítő, rá a tarhonya, és annyi víz, hogy ujjnyira ellepje. Kifújástól számított 5-6 perc. A végén még egy kis Piros Arannyal utána szoktam színezni, mert a paprikát eléggé kifakítja a kuktázás (a sózásnál nem árt számításba venni). Legjobban friss uborkasalátával szeretem, de télen inkább vegyes vágott kerül mellé.