Gaaruda Creative Commons License 2004.12.13 0 0 523

Egy hír.

 

Adómentes internet 
2004. december 11. 10:26 forrás Prim Online 

 

 

A Mikulás hozta puttonyában a hírt: George W. Bush amerikai elnök aláírta azt a törvényt, amely 2007-ig adómentessé teszi az internet-hozzáférést az Egyesült Államokban, egyben pedig kiterjeszti annak hatályát a széles sávú kapcsolatra. 
A hír nem érint minket, ez megint csak az amerikaiak privilégiuma, de elgondolkozni rajta azért szabad. Nekünk itt, ebben a kis országban - miközben nap mint nap olvassuk, hogy a kormány vagy annak szakminisztériuma milyen erőfeszítéseket tesz az úgynevezett tudás alapú társadalom elterjesztéséért, a munkahelyi és az otthoni internetezők számának fokozásáért - eszünkbe sem jut, hogy miért is kell viszszakérdeznünk a különféle akciós árak olvastán: "Tessék mondani, ez áfával vagy a nélkül értendő?"

Mellesleg abban a nagyon szegény Egyesült Államokban, ahonnan kaptuk a hírt, a világháló elérését biztosító szolgáltatások előfizetési díjai már 1998 óta adómentesek, ám az eredeti törvény hatálya bő egy évvel ezelőtt lejárt. Az illetékes helyi törvényhozó testületek ugyanakkor ígéretet tettek arra (és ezt be is tartották), hogy az új törvény megszületéséig, illetve hatályba lépéséig nem vezetnek be adót az említett szolgáltatásokra.

A 2007 kompromisszum, mert vannak (mondom: Amerikában) olyanok, akik aggódnak, hogy ha tartósan adómentes marad az internet, akkor néhány hagyományos szolgáltatás végérvényesen áttelepül az internetre, és ezeknek az adóbevételeknek a kiesését nem pótolja semmi az állam számára... Bár nekünk kellene emiatt aggódnunk!

Magyarországon viszont - miközben a szolgáltatók egyre alacsonyabb áraikkal valóban versenyeznek az internetezőkért - minden netező, aki kifizeti havi 10-12 ezer forintos számláját, ebből 2000-2400 forinttal annak az államnak a kiadásaihoz járul hozzá, amely közben annyira, de annyira töri a fejét, hogy miképp is támogassa az internetezőket, hogy többen legyenek...

Ráadásul a támogatást mindig a szolgáltató kapja, az internetezés a sor végén álló magánembernek csak áttételesen lesz olcsóbb, ha egyáltalán az lesz. Mert a szolgáltató mindig minden költséget ki tud mutatni, különösen akkor, ha ez arra kell, hogy valahová benyújtsa a számlát. Nem lenne egyszerűbb kihagyni ezt az egész műveletsort, azoknak az embereknek az árát is megspórolva, akik kitalálják, majd adminisztrálják, hogy az elvont adóforintokból miképp lehet valamiféle bonyolult újraelosztási rendszert összetákolni? Az internetezés bruttó ellenértékének 20 százalékából, még ha az állam azt teljes egészében a világháló-használat támogatására fordítja is, maximum 12-15 százalék tud visszacsöpögni. Ha pedig ez a szolgáltatón keresztül érvényesül, 5-10 százalék sem jut belőle a végfelhasználónak.

Ellenben ha ott maradna nála az a 20 százalék...

Ugye kiszámolták? Akkor pontosan 20 százalékkal internetezhetnénk olcsóbban! Mekkora lépés lenne ez a tudás alapú társadalom felé?

Adómentes internet. Ez tényleg olyan egyszerű, mint ahogyan hangzik!

Ráadásul már ki is találták. Egy olyan országban, ahol az internetes penetráció, a termelékenység, a jólét többszöröse a magyarországinak, ezt hozta a Mikulás...

Na jó, őt már lekéstük. De a Jézuska? Esetleg a nyuszi?

Vértes János