Nordenholz Creative Commons License 2004.12.11 0 0 4318

Mi lenne, ha...

 

- Dícsértessék Irma néni! Bláziusz atya vagyok az egyházmegyétől, meg tetszik ismerni?

- Mindörökké atyám! Rég láttam, fáradjon beljebb!

- Hát igen, gyermekem. Köszönöm. Sok dolgunk van az eklézsián mostanság. Halad a gyarló világ a maga útján, és az egyházunknak is fejlődnie kell. Megújulásra van szükség. A Szentatya körülnézett a világban, és azt találta, hogy a sok évszázad alatt felgyülemlett emberi sérelmet enyhíteni kell, mert hiszen az egyház sem tökéletes. Veszítettünk a bázisunkból. Újból meg kell nyernünk az embereket, s a híveket meg kell erősítenünk hitükben. A Szentatya úgy gondolja, hogy félre kell tenni az ellenségeskedést a kisegyházakkal is, és új, megértésre alapuló kapcsolatokat kell építeni. Új idők, új módszerek. S bizony a kicsiktől is van mit tanulni. És mi nem restelltünk tanulni azoktól, akiknek jó a marketingje. Ezért jöttem, Irma néni. El fogom mondani, hogy mostantól hogyan lesznek nálunk a dolgok.

-Hát... hallgatom, atyám!

-Nos, gyermekem, először is a Bibliádat szeretném visszakérni.

-De kölcsönbe van a Bözsinél! Éppen el akartam adni neki...

- Kárhozat az ilyen bűnös gondolatokra! Ez bizony szerzői jogi problémákat vet fel, gyermekem! Csak az elolvasásának jogát vásároltad meg annakidején. Nem adhatod el.

-Akkor mit tegyek?

-Vissza kell adnod. Véletlenül van itt nálam egy darab az Új Bibliából. '86 utáni kiadás. Ez már sztenderd módon van fordítva, a vatikáni fordítási egység készítette.

-De miért ilyen vékony? Ez csak az Újszövetség!

-Igen, de ez már nem a régi, megvágott változat, hanem az Újszövetség Expanded. Most, csak ezen a héten 74.990 Forint, és az első száz megrendelő kap hozzá egy hanganyagot is CD-lemezen, II. János Pál előadásaival! Az ószövetség otthon nem olvasható, csak a püspökségen elvégzett tanfolyam keretein belül, felügyelet mellett.

-Jaj, atyám, az nagyon sok pénz, nekem háromhavi nyugdíjam. Nincs valami olcsóbb?

-Gyermekem, ne légy kishitű. A hited hegyeket képes megmozgatni. Mennyi pénz van most nálad?

- Ötezer forint a hó végéig...

-Jól van! Indítsd el az áramlást MOST! Aki bőven vet, az bőven arat, gyermekem. Add hát oda. Úgy. Mikor tudod a következő részletet befizetni?

- Háát, nem tudom...

-Jó, akkor egy hónap múlva legyen tízezer. Felírtam.

-Tisztelendő atyám, mi lesz a hétvégi istentiszteleten?

-Egy nagyon speciális, bizalmas tájékoztató a mennyországi helyzetről. Az új irányelvek szerint már itt a Földön elérhető a mennyország. Belépődíj: 5000 Ft, de természetesen többet is lehet adni. A legelkötelezettebbek és a legtöbbet adományozók eljuthatnak Rómába, a haladó szervezetbe, ami a klerikális tökéletesség Mekkája. Itt beiratkozhat Irma néni az ótestamentumi (ó.t.) szintekre is, és megismerheti annak tartalmát. Bizalmas, eddig ki nem adott anyagokról van szó, apokrif iratokról, pl. Noé magánélete, vagy hogy miért lázadt fel valójában Jób.

-Hűha...

-Ja, igen, még valami, gyermekem. A Szentatya visszahívta az összes keresztet. Az új keresztünk kicsit másképp néz ki, ezért a régieket -most csak 15.000 Forintért, később több lesz- upgrade-elni fogjuk. Jézus, a személyét ért támadások miatt a biztonság kedvéért nem lesz rajta az új kereszten. Nem jó PR. Ha most megrendeli az Enhanced Keresztet, akkor egy nagyon különleges kitűzőt is kap hozzá ajándékba.

Ha pedig igazán demonstrálni akarja elkötelezettségét az egyház irányába, váltsa meg most az élethossziglani tagságát a Keresztények Nemzetközi Szövetségébe! Ennek ára mindössze 600.000 Ft.

-Jaj, atyám, és mire fordítják azt a sok pénzt?

-Hát gyermekem, őszinte leszek. Sok a rosszindulatú ember és szervezet. Egyházunkat is rengeteg támadás éri, amióta e remek reformokat életbe léptettük. Szóval, ehmm, nagy részét ügyvédekre költjük...