ezmegenvagyok Creative Commons License 2004.11.25 0 0 224

Szia! Még nem volt ez a recept, de beírom akkor. Egy internetről fordított recept, bővítve a saját tapasztalataimmal. Ezt a sütit Ramadánkor szokás sütni. Nem olyan bonyolult, mint amilyen hosszú a recept, sőt, nagyon egyszerű az elkészítése.

 

Maamoul bi Tamr

1 Kg liszt, 50 dkg vaj, 1 Kg datolya, 8 tk narancsvirágvíz, porcukor

 

Vegyük ki a datolyák magját, majd vágjuk 6-8 darabra őket. Tegyük egy lábasba, kanalazzunk rá 15 ek vizet. Főzzük 15 percig alacsony hőmérsékleten folyamatos kevergetés közben. Nyomkodjuk szét a nagy darabokat, viszonylag egynemű masszát kell kapjunk. Hagyjuk kihűlni.

A vajat morzsoljuk el a liszttel, nem túl sokáig dolgozva vele, nem szabad elolvadnia a vajnak, különben a tészta szalonnás lesz.

Tegyük a narancsvirágvizet egy kis fazékba, adjunk hozzá 8-10 ek vizet, keverjük el, majd öntsük bele a lisztes kevercsbe. Hideg kézzel, gyors mozdulatokkal gyúrjuk egynemű tésztává. Tegyük hűtőbe lefedve kb 40 percig.

Vegyünk ki egy darabot a tésztából, sodorjunk egy kb 3 cm átmérőjű hengert belőle. A hengerből vágjunk kb 2 cm vastagságú tallérokat. Minden tallért görgessük gombóccá. Fogjunk meg egy gombócot, az ujjunkkal fúrjunk bele egy mélyedést, az ujjunkon addig formázzuk, míg egy arab kávéscsészére hasonlító formát kapunk. A mélyedésbe töltsünk kb másfél teáskanál datolyás masszát, óvatosan zárjuk le, majd görgessük meg, hogy egyenletes gömb formája legyen. Minden gömböcskét így töltsünk meg.
A gömböket tegyük kivajazott tepsire, díszíthetjük őket úgy, hogy villával kis mintákat nyomunk a tésztára.
Igazából az arabok nem maceráznak ezzel ennyit, mert van egy csinos kis fa szerszám (a neve: qalib) Ezzel nagyon szép mintás egyforma sütiket lehet készíteni. Én is láttam Jordániában, de már bánom, hogy nem hoztam :-(

Előmelegített sütőben kb 180 C-on 25-30 percig aranybarnára sütjük őket.
Porcukorral szórjuk még melegen, majd hagyjuk hűlni.

Előzmény: Kauthar (223)