seTTebello Creative Commons License 2004.11.22 0 0 9759
>>Ha én felteszem a fényképemet, amit a 70-es években készítettem, az már olyan archív anyag, amivel kapcsolatban te szabad és ingyenes felhasználást igényelsz?

Nem. De itt egy kiadó jogaira hivatkoztál. Egészen más egy kiadó, vagy gyűjtő és a kép készítőjének helyzete. A kép készítője ha nem akarja, hogy felhasználják a képet, akkor megtiltja ez tiszta ügy. Egy kiadónak, vagy gyűjtőnek (aki potenciális kiadó lehet) érdeke, hogy a képeit ne nagyon publikálják. Hiszen akkor elveszik a kép különlegessége. De ennek nagy ára van, mert Magyarországon annak idején nem kattogtatta minden kisgyerek a Kodak fényképezőgépét a vasútnál. Vannak olyan sorozatok, amikről alig maradt fénykép. Ha egy sorozatról ennyire kevés kép van, akkor szerintem nem etikus korlátozni a netes felhasználást, hiszen ez a kutatást is korlátozza. A könyvekben is sokszor egyszerűsített, vagy pontatlan szöveg jelenik meg a képek azonosításához fel kell tenni a netre. Nemrég volt egy német könyvben megjelent kép a háborús vasútról. Ott az egyik képaláírás Szatmárnémetit jelölte meg helyszínként. Természetesen nem ott volt, de nem lehet mindenkitől elvárni, hogy erre magától rájöjjön. Vagy egy román fórumra kell a 203 - as képe. Akkor ne tegyük fel? És ha így teljesen ismeretlen marad a történtük akkor sem? Mert majd a kiadó el fog menni Bukarestbe turkálni a CFR archivumba? Nem hiszem. Jobb esetben megemlíti, hogy 6 darab 203 - as a CFR - hez került.
Arról már nem is szólva, hogy néhány gyűjtemény hogyan keletkezett. Nem hiszem, hogy velük szemben olyan nagyon kíméletesnek kellene mutatkozni.

>>Ha esetleg csak annyi is, hogy a könyvét, amibe sok pénzt és energiát belefektetett, kisebb példányszámban veszik meg.

Én most próbálok megszerezni egy könyvet az interneten és nem sikerül. Tegyük fel, hogy itt a könyv és felteszem a 601 - esek képeit. Kárt okozok ezzel? Nem hiszem. Egyrészt a könyvet Magyarországon nem is forgalmazzák, másrészt nem magyarul van, harmadrészt az a maximum 3 ember, akit az egész könyv érdekel, úgyis megveszi.
Lehet, hogy amióta van internet az összecsapott könyveket kevesebben veszik meg, de ez nem a régi képek netes felhasználása miatt van. Ha van netem megnézhetem a 424 - est, nem kell hozzá megvennem a könyvet, amiben sokszor ugyanazok a képek vannak. Gondolom Te is le tudnád rajzolni a fiumei kikötő vágányrajzát.
Előzmény: rezgaras (9758)