zocsi Creative Commons License 2004.10.09 0 0 71

Hi Mindenki!

 

Nekem is vannak hasonló problémáim, de véleményem szerint a közeljövőben csak kritikus esetben fogok szemüveget csináltatni. Inkább a már korábban említett alternatív gyógymódot használom, bár még nem túl régen kezdtem.

Asszem Katka említette, hogy tornáztatja a szemét. Ezzel kapcsolatban én is olvastam könyvet (Tökéletes látás szemüveg nélkül). Kicsit régi könyv, kb. 10-15 éves lehet és nem hiszem, hogy kapható a boltokban már. A könyv szerint a korai látásromlás egyik fő oka valóban a szemizmok ellustulásával van összefüggésben. A sok ideig tartó és egy távolságra meredő tekintet (pl. monitort figyelő) szemizmai bemerevednek. Figyeljétek meg magatokon pl. ha sokáig ültök a gép előtt, akár percek is eltelhetnek két pislogás között. Pedig a pislogás nagyon fontos, hiszen olyankor a szem megpihen egy picit, olyasmi mint a szivdobbanás közti szünet. Normál esetben 8-12 másodpercenként kellene egyet pislantanunk. Ez is probléma tehát. De az egyoldalú testtartás is okolható, mivel ha ülünk mondjuk a számítógép előtt, gyakran előfordulhat, hogy a nyakizmaink, továbbá a fejbőrünkön levő izmok bemerevednek. Ez is rossz hatással van a szemizmokra, mert később nem tudnak ellazulni. De a könyv azt is leírta, hogy számos esetben a helytelen táplálkozás volt okolható a hirtelen látásromlással.

Ergo: nap közben érdemes tornáztatni a szemet, mert az ellustult szemizmok így újra normálisan működhetnek, valamint célszerű 1-2 alkalommal olyan testmozgást/gyakorlatokat végezni, ami kilazítja a nyaki és vállövi izmokat. A tévhittel ellentétben azonban az olvasás egészséges dolog - persze csak jól megvilágított helységben - hiszen mosgásban tartja a szemet. Továbbá sokan nem tudják, hogy a napfény is hihetetlenül pozitív hatással van a szemre. A könyv leginkább olyan gyakorlatokat említ, amit csukot szemmel a napba "nézve" kell végezni...

Az én esetemben egyébbként valószínüleg a már fent említett egyoldalú látásmód miatt lehet. Kisebb koromban sokat számítógépeztem, és az elmúlt években sajnos sokat éjszakázom a tanulmányaim miatt. Sokat rajzoltam és olvastam éjszaka, mely szintén egészségtelen. No mindegy. Szal' ha érdekel Titeket bővebben a dolog még írhatok róla, mert sokaknak sikerült nem csak letenni, de akár 5 dioptriát is javítani a szemén. Az egész azon múlik, hogy sajnálod-e magadtól a kezdetekben azt a napi összesen 1 órát amíg a szemed karban tartod...

Jah, és ha este már ágyba bújtatok, ne felejtsetek el ellazulni, mert sok ember éjszaka sem tudja ellazítani magát és a szemizmait. Ez hosszú távon nagyon egészségtelen!

 

Üdw: Zocsi