ftonyo Creative Commons License 2004.09.24 0 0 7

"-

-A szarmaták 355-ben tényleg betörtek a dunai limesbe (pl. kárpát medence), de kb. ennyi az összes hír róluk. Plusz annyi, hogy a hunok mikor lepofozzák a Dél orosz részen a germánokat, találnak ott germánszarmatákat is.  Ehhez képest kicsit fura, azt mondani, hogy hű de nagy híres nép lettek volna. (kb. 15 híresebb nomádot vagy barbárt mondok :) ) Plusz arról se volt sose szó, hogy a rómaiak bármikor elmentek volna szarmata területre. Különben is mikor a szarmaták időlegesen feltüntek egy röpke pár száz évre a történelem színpadán, plusz mikor egyáltalán közelébe kerültek a Birodalomnak, addigra a Birodalom már szinte nem is létezett. :) Különben is örült, hogy élt, illetve hogy még rúgta az utolsókat, két kifosztatás közt. :)"

 

Birefi!

 

Miközben kiosztod az "amcsi" történészeket, hogy azok "hülyék", finomat szólva Te sem vagy a helyzet csúcsán...

 

"A szarmaták 355-ben tényleg betörtek a dunai limesbe (pl. kárpát medence), de kb. ennyi az összes hír róluk. "

 

A szarmaták a római foglalással közel egy időben telepedtek le a Duna-Tisza közén, ésa a Tiszántúl egy részén.

 

355-ben tehát már 3 évszázada itt laktak, "nálunk", a Kárpát-medencében.

A rómaiak a szarmatákat, akik a germánok elől menekültek (akik meg a hunok elől...), befogadták Pannonia elpusztitott (szarmaták áltak elpusztitott!) keleti részébe. A szarmaták a Birodalom szolgálatába álltak, és igy eljutottak pl. Britanniába is. A Birodalom összeomlása után a kvád-szvévekhez csapódott szarmaták hispániában alapitottak királyságot. A vandálokkal tartók É-Afrikába kerültek. A gótokkal menők észak-Franciao-ba.

Tényleg jelentéktelen nép volt... :) Több sirjuk/falujuk került elő ebből a 300 éves KM-ei életből, mint a magyaroknak 896-tól 1686-ig. 

 

"Plusz annyi, hogy a hunok mikor lepofozzák a Dél orosz részen a germánokat, találnak ott germánszarmatákat is.  "

 

Akik nem léteztek... Odakünn roxolánok éltek.. Akik ugyanúgy iráéniak voltak, mint a szarmaták. semmi közük a germánokhoz.

 

"Plusz arról se volt sose szó, hogy a rómaiak bármikor elmentek volna szarmata területre. Különben is mikor a szarmaták időlegesen feltüntek egy röpke pár száz évre a történelem színpadán, plusz mikor egyáltalán közelébe kerültek a Birodalomnak, addigra a Birodalom már szinte nem is létezett."

 

Ez igy "am block" téves, de feljebb már leirtam....

 

Lehet, hogy a filmben vannak hülyeségek, de korhű PRÓBÁL lenni, ami ez eddigiekre nem volt jellemző: az Excalibur gótikus vértekben rohangászó,. lovagvárakban élő harcosainak semmi köze nem volt a valósághoz. Hogy itt Artur VÉGRE egy brit törzsfő, ahogy a valóságban is volt, az a lényeg.

Előzmény: birefi (5)