Mindy Creative Commons License 2004.09.08 0 0 39

Barátok, pályatársak mesélnek Szerencsi éváról (09.08. 11:00) Csoportok: Sztárvilág Szerz: Ruttka Ildikó Kedden este érkezett a hír: életének 52. évében elhunyt Szerencsi Éva színésznő. A szakma és a közönség által egyaránt kedvelt művésznőt az utóbbi években ritkábban láttuk, hallottuk, de nevét említve legendás filmszerepe, Szabó Magda Abigéljében megformált Ginája mindenkinek azonnal mosolyt csalt az arcára. Összeállításunkban barátai, pályatársai emlékeznek rá.

Szerencsi Éva 1974-ben diplomázott a Színművészeti Főiskolán, és azonnal a József Attila Színházhoz került. Öt évvel később egy évadot eltöltött a Miskolci Nemzeti Színházban, de utána ismét visszatalált a fővárosi, XIII. kerületi teátrumhoz, ahol egészen 1989-ig volt tag.

 

Miután Szerencsi Éva elment a József Attila Színházból, a Budapesti Kamaraszínházban láthatta a közönség, 2001-től pedig a Ruttkai Éva Színház tagja lett. Játszotta Shaw Pygmalionjának Elizáját, Bródy Sándor A tanítónőjének címszerepét, A salemi boszorkányok Mary Warrenjét, a Forgószínpad újságírónőjét, a Yerma Máriáját. Filmszerepei közül a Bob herceg Annie-ja, és a Szabó Magda regényéből készített, Zsurzs Éva által rendezett Abigél című tévéfilmsorozat Ginája két örökbecsű alakítás.